FOTO: Američtí vojáci jsou v Praze, žádné velké emoce však nebudili

 

Trvalo to, ale nakonec se vše podařilo jen s drobnými problémy. Všech 420 amerických vojáků už je v Praze včetně 225 kusů techniky. Nevyhnuli se sice několikahodinovému zpoždění kvůli menším defektům, ale náladu jim to nezkazilo. I když, jak kterým...

Američané si ještě museli nasadit své tradiční úsměvy, když se za nimi do ruzyňských kasáren přijeli podívat mistr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Josef Bečvář a velvyslanec USA Andrew Schapiro. Pak už je čekal zasloužený odpočinek. Žádný velký mejdan se však nečeká, i když pražské ulice jsou jistě velkým lákadlem. Konvoj už totiž ráno pokračuje v jízdě, jedna část má namířeno do Vyškova, druhá do Přáslavic.

Cesta od hranic probíhala celkem bez komplikací. Kupodivu se ani netvořily žádné velké dopravní zácpy tam, kde jsou jindy i bez průjezdu obrněnců. Zajímavostí je, že zatímco loni budil průjezd americké armády velké emoce, letos vojáci zajímali jen pár desítek lidí. A nutno přiznat, že ne vždy na pokynutí či zamávání reagovali dvakrát přátelsky. 

My jsme byli u toho, když policejní vozy vojenské technice "čistily" cestu na sjezdu k Ruzyni i u samotných kasáren. Tam je sice vítalo pár lidí, ale nic velkého. Jediným větším vzrušením tak byl pošuk, který jezdil s amplionem sem a tam a vyřvával nejrůznější hesla. Mrkněte se do fotogalerie.