Nekalé živly, hluk a trestná činnost, ubytovna v Mělníku končí

Ubytovna NOVA v Mělníku končí
 

Mělnická ubytovna NOVA končí k 30. červnu. Proč? Na stránkách města jsou jako důvod uvedeny především stížnosti místních obyvatel. Jak je to doopravdy?

Ze stránek města Mělníka: "Vedení města Mělníka řešilo v poslední době stále více stížností občanů na chování obyvatel ubytovny NOVA v areálu Českých přístavů. Vzhledem k tomu, že ubytovna si žila více méně svým životem, začaly se sem stahovat problémové osoby, které v okolí páchaly trestnou činnost a znepříjemňovaly tak život místním obyvatelům. Město Mělník se dohodlo s vedením Českých přístavů o ukončení provozování této ubytovny. Ubytovaní dostanou výpovědi k 30. červnu, od tohoto data poběží tříměsíční lhůta pro vystěhování. Vše probíhá ve spolupráci se sociálním odborem a s ostatními provozovateli mělnických ubytoven."

Ve skutečnosti to bylo všechno trochu jinak. Provozovatel, tedy České přístavy, v jejichž areálu je ubytovna umístěna, ji nemá zájem dále provozovat. Její provoz byl na dobu určitou, ta uplynula a o žádném prodlužování se nikdy ani neuvažovalo.

Podle tiskového mluvčího Středočeského kraje Pavla Truxy se tady nic zvláštního nedělo. „Nemáme žádný zvýšený počet stížností přímo na ubytovnu, policie tady několikrát zasahovala, ale to byla naprosto běžná věc. Žádným způsobem se nevymykala. Žádné zvláštní stížnosti na ubytovnu nejsou," říká Truxa. Samozřejmě, vzhledem k ročnímu období se koncentrace lidí, kteří se kolem ubytovny motali, zvýšila. Není tu však rozdíl oproti jiným ubytovnám ve městě. Lidé, kteří zde žili, mají čas do podzimu, aby si našli něco nového.

Vyjádření Drahomíry Pavlíkové ze sociálního odboru Mělník: "Na NOVĚ byly problémy stejné jako na kterékoli jiné ubytovně. Začalo se zde shromažďovat více lidí, než se stávalo dříve. Zásadním problémem je, že ubytovna končí, lidé si tak musí najít nové bydlení. To udělají sami a nebo se mohou obrátit na sociální odbor a my jim s hledáním bydlení pomůžeme. Mám informace od šéfa policie, podle něhož se zde nedělo nic jiného než na ostatních ubytovnách. Mezi lidmi, kteří se zde shromažďovali, byli i mladiství a děti, tím, že je léto, to žilo více před ubytovnou, což se nelíbilo místním z okolí a já to naprosto chápu. Majitel ubytovny neměl v plánu ji dále provozovat. Jedná se o jeho rozhodnutí, je to soukromý subjekt a s námi se nějak neradí."