Houby: Jak poznáte růžovku? Luxusní houby se lidé bojí

Muchomůrka růžovka - masák
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Co to je? Nějaká prašivka? Ne! Jedna z nejúžasnějších a nejchutnějších hub českých lesů, která se sbírá právě v tomto období – muchomůrka růžovka, čili masák.

Výborná chuť, jako kdybyste jedli velmi jemné a šťavnaté maso. I proto si muchomůrka růžovka vysloužila přezdívku „masák“. Lidé se ji často bojí sebrat. Proč? Přeci jen stále nemáme důvěru k houbám, které mají pod svým kloboukem lupeny. Podle mého názoru se masák zaměnit nedá, je to ale jen můj laický názor. Odborníci mluví jinak.

Masáky můžete sbírat právě teď, je to jedna z prvních hub, které v lese vykouknou. A víte vůbec, že už rostou? Houby: Plný košík za hodinku Jak poznáte chutnou růžovku? 

Jedná se o snadno zaměnitelnou houbu, kdo všechny její znaky nezná, měl by se je dobře naučit a zapamatovat. Nebo to raději nesbírat. Růžovka, jak už napovídá název, bývá růžová, ovšem pozor – a v tom je zrádná – velmi záleží na tom, v jakém lese houbu najdeme. Může být opravdu světle růžová, přesně jak ukazují atlasy, ale i do šediva. Potom je lehce zaměnitelná s jinými druhy hub. Lidé si masáka nejčastěji pletou s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovitou.

Růžovka nemá pochvu, neboli kalich smrti, ale na konci třeně najdete bambulku. Z celé houby se konzumuje pouze klobouk, noha nikoli, ovšem ten je potřeba oloupat. Oloupaná hlava musí zrůžovět, to je další znak, díky kterému ji jen tak nezaměníte. Dále růžoví na lomu – pokud ulomíte třeň, místo zrůžoví. A jak nejlépe masáka připravit? Výborné jsou jen tak na másle s kmínem a solí, další skvělá věc je klasická dršťková polévka, jen místo drštěk použijete tuhle luxusní houbu. A do třetice všeho dobrého ji zkuste obalit. Dobrou chuť, lesu zdar a pozor na muchomůrky!

Fotografie:

Zdroj: wikipedia.cz, autor: Reaperman, licence: CC BY-SA 3.0