Nedejte zlodějům šanci. Ubraňte se krádeži i letním úrazům

Policie hledá nové kolegy. Ilustrační foto
 

Období letních prázdnin je nejen čas na dovolené, ale znamená i zlaté časy pro zloděje. Znesnadněte jim jejich úsilí při vykrádání vašeho domova. Policie nabádá, aby se lidé drželi základních rad a předešli tak zbytečným úrazům.

Každé prázniny eviduje policie zvýšený počet úrazů, krádeží i vloupání. Krajské ředitelství Středočeského kraje upozorňuje, že je důležité nezapomínat na několik důležitých zásad.

Na odjezd na prázdniny si připravte nejen zavazadla, ale i svůj domov

1. Policie žádá, aby lidé nezveřejňovali svůj odjezd na sociálních sítích. Mohli byste dát informace zlodějům a ti by věděli, že je váš byt nebo dům prázdný.
2. Cenné věci si uschovejte si na bezpečné místo.
3. Domov si dobře zabezpečte.
4. Zkontrolujte, zda máte všechna okna a dveře dobře uzamčené.
5. Pokud budete pryč delší dobu, požádejte dobré známé nebo členy rodiny, aby vám vybírali schránku. Je vhodné manipulovat se žaluziemi, aby se vytvořil dojem, že v bytě nebo domě někdo je.

Myslete na zásady bezpečné jízdy autem

Před každou jízdou se vždy připoutejte. V případě dopravní nehody si můžete zachránit život nebo zabránit těžkému zranění. Pásy si zapněte již v okamžiku, kdy se rozjíždíte.
Je nezbytně důležité, aby byl připoutaný nejen řidič vozidla, ale i ostatní spolujezdci. Pokud by došlo k nehodě a spolujezdec na zadním sedadle by nebyl připoutaný, může zranit či usmrtit osoby na předních sedadlech.


Jak správně zapnout bezpečnostní pás:

1. Upravte si pás tak, aby jeho spodní část seděla pevně přes vaše boky
2. Horní část pásu musí být upevněna přes rameno a hrudník
3. Pás musí sedět pevně, ale nesmí vás omezovat při řízení

Pokud s vámi cestují děti, je nezbytně nutné, aby vždy cestovaly v dětské autosedačce. Ta musí odpovídat jejich věku a hmotnosti. Dětské autosedačky na sedadlo opatřené funkčním airbagem nikdy neumisťujte. Při nárazu by mohlo dojít ke zranění nebo usmrcení dítěte. Jestliže dítě v autosedačce posadíte na místo spolujezdce, airbag vždy před jízdou vypněte.

Nejčastější letní úrazy se stávají při koupání, cyklistice a pohybu v lese

Při koupání se častým kamenem úrazu stává neznalost vodní plochy, která se může stát osudnou i pro dospělého člověka. Malé děti by neměly být na koupališti bez vědomí a souhlasu rodičů. Nikdy neskákejte do vody, kterou dobře neznáte. Nemůžete vědět, jestli je na místě dostatečná hloubka nebo se na dně nenacházejí větší kameny či skály. 


Mezi skupinu lidí, která o prázdninách často vyhledává lékaře, patří cyklisté. Před samotnou jízdou si zkontrolujte, zda je vaše kolo v dobrém technickém stavu. Přilba je povinná do osmnácti let, to ale neznamená, že byste se jí měli vyhýbat. Naopak.

Mějte na paměti, že děti ve věku do deseti let se mohou na silniční komunikaci pohybovat pouze v doprovodu osoby starší patnácti let. Každý cyklista je účastník provozu, nepožívejte alkohol ani jiné omamné látky.

Děti často přichází k úrazu v lese. Zamezte, aby do volné přírody chodily samy. Hrozí zde reálné nebezpečí, že se mohou ztratit nebo se zranit. Velkým nebezpečím jsou úrazy, ke kterým dochází například při pádu ze stromů nebo zranění způsobená ostrými předměty. Proto své děti poučte, jak se mají bezpečně chovat, aby se nezranily.