Co víte o Mělníku?

Znáte Mělník?
 

Víte, jak vznikl název města? Co se tady děje a kam vyrazit na tu nejlepší akci. Mělník je plný zajímavých událostí. 

Okresní město Mělník najdete ve Středočeském kraji, 30 kilometrů severně od Prahy. Je položený na pravém břehu Labe, historické centrum leží na vyvýšenině, kterou obtéká Pšovka.

Území je osídlené už od doby neolitu. V okolí Mělníka se odehrávají romány Eduarda Štorcha. Podle některých názorů zde mělo být v 9. a 10. století centrum slovanského kmene Pšovanů. Tam, kde dnes stojí zámek, mělo být hradiště Pšov.

Kde se v okolí přes léto dobře pobavíte? PŘEHLED AKCÍ: Kam v létě u Brandýsa nad Labem?

Zámek Mělník Najdete tady nejen krásné náměstí, ale i úžasný zámek, ten byl původně dřevěný, na konci 10. století byl nahrazen kamenným sídlem. Šlo o dobu, kdy držela panství kněžna Emma, manželka Boleslava II., právě na jejích stříbrných denárech se poprvé objevuje jméno Mělníka „Civitas Melnic“.

Hrad i město poté držely manželky významných českých panovníků. V dobách sporů s manželem Janem Lucemburským zde žila i Eliška Přemyslovna. V době posledních Přemyslovců, tedy ve 2. polovině 13. století, došlo k velké gotické výstavbě hradu.


Rozloha: 701,1 km²
Hlavní město: Mělník
Počet obyvatel: 95 802 (2007)

 

O městě často píšeme, například na jaře tady proběhla Vinná noc! Akce, která zde má tradici.

Došlo zde i k nešťastné události, která však dobře dopadla, ztratila se zde malá holčička, policisté ji vypátrali až v pražských Holešovicích, kam úplně sama odjela. K jejímu nálezu přispěla média i Facebook.

Zajímavá je i akce „Den bezpečí a pořádku, ten organizátoři i místní považují za vydařený. Návštěvníci mohli vidět spolupráci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Je libo ošetřování chodce sraženého motorkářem, napadení záchranářů nebo vyproštění účastníků dopravní nehody?

Horší je to s místní ubytovnou. Mělnické docela děsí, více než z ubytovny mají ale strach spíše z toho, co bude se zdejšími obyvateli, až dojde k jejímu uzavření. V kauze budeme i nadále pokračovat.

Ze stránek města Mělníka: "Vedení města Mělníka řešilo v poslední době stále více stížností občanů na chování obyvatel ubytovny NOVA v areálu Českých přístavů. Vzhledem k tomu, že ubytovna si žila více méně svým životem, začaly se sem stahovat problémové osoby, které v okolí páchaly trestnou činnost a znepříjemňovaly tak život místním obyvatelům. Město Mělník se dohodlo s vedením Českých přístavů o ukončení provozování této ubytovny. Ubytovaní dostanou výpovědi k 30. červnu, od tohoto data poběží tříměsíční lhůta pro vystěhování. Vše probíhá ve spolupráci se sociálním odborem a s ostatními provozovateli mělnických ubytoven."

A nakonec jeden zajímavý počin. Znáte klikací rozpočet? Jedná se o záležitost, která má vést k větší transparentnosti.