Pohřešovaní lidé i zastřelení psi. Na co si před vstupem do lesa dát pozor?

Bez vodítka svého psa do lesa nepouštějte
 

Nepozornost se v lese nevyplácí, může totiž vést minimálně k úrazu. Jakých pravidel se před vstupem do lesa držet? Dejte si pozor na vlastní bezpečí, ale i na bezpečí svých mazlíčků. Psa bez vodítka může myslivec na místě zastřelit.

Prázdniny lákají houbaře i výletníky na túry po lesích. Policie se ale stále častěji potýká s nezvěstnými osobami nebo s úrazy, které jsou spojené s nedodržováním základních pravidel pro pohyb v lese.

Seniorka se vydala houbařit, hledali ji psovodi

Jako příklad si můžeme uvést šestasedmdesátiletou ženu, která se 20. července rozhodla houbařit v lese, který nezná. Krátce před šestnáctou hodinou zalarmoval policii její přítel, žena se vydala do lesa poblíž obce Husí Lhota. Mobilní telefon u sebe neměla a není místní, okolí tedy vůbec neznala. Do jejího pátrání se zapojilo pět služebních vozidel, dvanáct policistů, jeden psovod, policejní vrtulník a dvacet pět hasičů.

Víte, jak správně rozdělat oheň? Přečtěte si, jak vybrat vhodné místo a udržet bezpečnost.

Po dvou hodinách intenzivního pátrání se seniorce podařilo dostat zpět k příteli, k jeho domu dorazila stopem.

Jak bychom se podle policie měli chovat před vstupem do lesa?

Policie žádá houbaře a výletníky, aby pokud možno nevstupovali do lesa samotní. V každém případě je ale dobré vybavit se funkčním a plně nabitým mobilním telefonem. Především pokud vstupujete do míst, kde jste ještě nikdy nebyli.

Vždy někomu řekněte, do kterých míst máte v plánu jít. Jdete-li ve skupině, snažte se držet pohromadě, vyhnete se tak zbytečné pátrací akci po pomalejších členech skupiny.

Trpíte-li závažnou nemocí, nikdy si s sebou nezapomínejte potřebné léky.

Učí se vaše ratolesti jezdit na kole? Podívejte se, jak na to.

Bez vodítka se psem do lesa nechoďte

Ne všichni pejskaří ví, že je zákonem zakázané pouštět psa v lese na volno. Zákon o myslivosti ukládá, že pán musí mít svého psa v prostoru honitby pod kontrolou. Honitba začíná tam, kde končí domy a zahrádky.

Většina myslivců řeší volný pohyb psů po lese domluvou pánovi nebo uložením pokuty. Mají ovšem právo psa, který není uvázaný na vodítku, na místě zastřelit. A to především ve chvíli, kdy se pes volně vzdaluje od pána nebo se vydává lovit zvěř.

"Psa jsem měl bez vodítka na okraji lesa, běhal pár metrů okolo mě. Najednou jsem uslyšel ránu a pes padl k zemi. Myslivec ho na místě zastřelil," vypráví pan Ladislav.

Problémy s myslivci řeší nejen majitelé velkých psů, ale i majitelé menších ras. Pokud potkáte myslivce ve špatné náladě, budete mít problém i s jorkšírem. "Dříve jsem v lese pouštěla svého psa na volno, má dvě kila, logicky by nikoho nezakousl. Po hádce s myslivcem si dávám pozor, vždy s sebou beru vodítko," říká pejskařka z Prahy.