Těptín je vesnice poblíž hlubokých lesů a hrobky

Poblíž Těptína se nachází Ringhofferova hrobka
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Byli jste někdy v Těptíně? Těptín je klidnou osadou, která spadá pod obec Kamenice. Nachází se blízko rozsáhlých lesů, které jsou ideální na houbaření. Těptín je také blízko Ringhofferovy hrobky. 

Každý, kdo zabrousil do Těptína, pravděpodobně již zná Kamenici, což je největší osada obce a zároveň se podle ní jmenuje obec Kamenice. Pod Kamenici spadá Nová Hospoda, což je osada hned vedle Kamenice, Těptín, který leží asi dva kilometry od centra obce. A další osady, jako je Skuheř, Olešovice, Struhařov, Štiřín, kde je krásný zámek, Všedobrovice, Ládví a Ládeves.

 

V dnešním článku se detailněji podíváme právě na Těptín, který leží kousek od hlavního centra obce. Těptín je zajímavou kulturní památkou, navíc se zde od září otevírá druhý stupeň základní školy bez známek a úkolů. „Chtěli jsme poskytnout dětem možnost, aby se u nás vzdělávaly dál. Druhý stupeň budeme vést až do deváté třídy,“ říká k tomu ředitelka školy Mgr. Zuzana Hryzbilová. Těptín má samostatný osadní výbor, který se přičiňuje o dění v osadě, předsedá mu Michaela Dvořáková.

 

Není tady ale jen škola, sídlí zde třeba sbor dobrovolných hasičů. Hasiči se řídí heslem „Kam se oheň mocně vtírá, tam jej hasič statně stírá“ a pravidelně zasahují proti požáru v širokém okolí. V srpnu vyjížděli hned natřikrát. V Těptíně se nachází také Junák, což je svaz skautů a skautek, který pořádá desítky zajímavých akcí. Tohle léto například skauti pomáhali se soutěží České televize – Déčko Zastavte roboty (soutěž podporuje výlety rodičů s dětmi do přírody).

 

Do přírody a po stezce za baronem

V okolí Těptína jsou rozsáhlé Hornopožárské lesy, což je vlastně přírodní park velký přes 25 kilometrů. Lesy jsou oblíbeným centrem houbařů, na houbařské úlovky jsou lesy opravdu bohaté. Severně od Těptína se nachází Ringhofferova hrobka, což je monumentální hrobka rodiny průmyslníků Ringhofferů. Je obehnána zdí a pro veřejnost je zavřená. Hrobku tvoří půlkruhová žulová zeď s lavicí a ukřižovaným Kristem od Josefa Václava Myslbeka. Od roku 1958 je kulturní památkou.

 

Kolem hrobky vede naučná stezka „Krajinou barona Ringhoffera“, což je dvacetikilometrová procházka, na které najdete 10 informačních tabulí. Je součástí Ladova kraje. Trasa začíná v Mirošovicích a končí v Kamenici. Vede Velkými Popovicemi, kde je exkurze Pivovaru, krajinou Posázaví, parkem zámku Štiřín a také již zmiňovou Ringhofferovou hrobkou. Procházka pak vede také ke Kostelci u Křížků, kde je kostel s rotundou a židovský hřbitov.