Popovická škola odteď nakrmí 600 dětí. Rekonstrukce vyšla na 36 milionů

Rekonstrukce budovy byla náročná, ted pojme až 150 dětí najednou
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Popovická základní škola prošla kompletní rekonstrukcí, má novou tělocvičnu, nové třídy a hlavně novou jídelnu, která uvaří až 600 obědů. Dříve se v jídelně nemohli najíst ani učitelé, teď je jídelna otevřená i pro strávníky mimo školu, například seniory.

Nové prostory už obě popovické školy – základní škola a základní umělecká škola (ZUŠ) opravdu potřebovaly. Zájem o studium na umělecké základce je enormní, talentovaných dětí jsou desítky a ne každý je příznivcem matematiky, jak podotýká i zástupce ředitelky ZUŠ Pavel Špunda. Do původních prostor se děti sice vešly, ale problém byl například v momentě, kdy měla souběžně probíhat odpolední výuka a třídní schůzky. Nyní přibylo 5 nových učeben vybavených moderní didaktickou technikou a nové zázemí pro pedagogy.

 

Absolutně nepřijatelné byly však podmínky ve školní jídelně, ta musí dodržovat přísné hygienické normy. Proto musela obec kapacitu jídelny navýšit. „V praxi to znamená čtyři kotle místo dvou, tři chladicí boxy místo jednoho a podobně,“ řekl k tomu ředitel základní školy Milan Čásenský. Děti se v jídelně najedí během tří tunusů, podle toho, jak mají rozvrhy. Do jídelny se zároveň vejde asi 150 dětí. Od září má jídelna novou kuchařku, další personál se dle vedoucí jídelny momentálně nehledá.

Těptín: Základní škola bez známek a úkolů otevírá druhý stupeň. Na škole nejsou známky ani úkoly, nikdy tady nezvoní. Škola dostavěla novou budovu.

„Nově budeme dětem nabízet výběr ze dvou jídel,“ vyjádřila se vedoucí školní jídelny Růžena Říšská. „Musíme dodržovat zásady zdravého stravování podle vyhlášky, na všechno máme přesné limity dle spotřebního koše. Dáváme jim hlavně zeleninu, luštěniny, ovoce. Naopak tuky a cukry omezujeme. Každý den mají k dispozici neochucené mléko. Objem upravuje už vyhláška,“ vysvětluje Říšská. Speciální diety jako bezlepková, vegetariánská a jiné nebudou k dispozici.

 

Jídelna je otevřená seniorům 

Ve větší jídelně se nyní mohou najíst i externí strávníci, v minulosti to bývali hlavně senioři. „Musí si ale uvědomit, že je jídlo přizpůsobeno především dětem,“ dodává vedoucí jídelny. Město je však případnému stravování seniorů určitě otevřeno. Starosta Popovic Ivan Boleslav o možnostech větší jídelny psal už v srpnu v místním zpravodaji. „Když bude mít někdo zájem o stravování v jídelně, stačí se nahlásit telefonicky nebo e-mailem. Momentálně jídelna počítá zhruba s možnými 50 externími strávníky na den,“ dodává starosta.

 

Samotná rekonstrukce prý byla náročná. „Budovy jídelny a tělocvičny jsou hodně blízko u sebe, takže tam ztěžka projel jeřáb,“ vysvětluje ředitel společnosti Konstruktis Novostav Petr Novák. Náročná práce se ale vyplatila. Díky moderní tělocvičně mohou děti obou základních škol více sportovat, tancovat, prostor bude i pronajímán dalším městským spolkům, třeba fotbalistům.

Za hojné účasti místních dětí proběhl druhý masopustní průvod ve Velkých Popovicích. Starosta obce Ivan Boleslav jel jako baron Ringhoffer v kočáru taženém koňmi.

Rekonstrukce nových prostor byla pro obec finančně výhodná. „Původně to mělo stát 46 milionů, závod ale vyhrála stavební společnost Konstruktis Novostav, která nám nabídla 36 milionů. Z toho 24 milionů zaplatilo Ministerstvo financí a 6 milionů jsme dostali od kraje. Takže obec zaplatila jen zbylých 6 milionů, což dělá 2 miliony na jednu rekonstrukci – jídelna, nové třídy, tělocvična. Takže si po této stránce nestěžujeme,“ dodává místostarosta Popovic Libor Vejvara.