Do Benešova přijede Preventivní vlak

Preventivní vlak vyjíždí už po čtrnácté
 

V Benešově se na 3 dny zastaví speciální preventivní vlak. Ukáže dětem, jak se správně chovat v železniční dopravě a jak předejít tragédii. Děti se také naučí poskytnout první pomoc a uvidí reálné obrázky z dopravních nehod.

Na kolejišti se stává opravdu hodně nehod, ne všechny jsou přitom zcela úmyslné. Možná s tím souvisí i to, že vlaková síť v Česku patří mezi nejhustší v Evropě. Nehody jsou však často zbytečné. Jde třeba o nesmyslné přebíhání přes přejezdy nebo naskakování do jedoucího vlaku, nebo pohyb někde, kde hrozí zásah elektřiny. Celá řada takových nehod pak končí smrtí.

 

Jak se chovat na kolejišti, jak poskytnout člověku první pomoc v krizové situaci? Tato témata budou s dětmi probírat vyšetřovatelé v preventivním programu. Preventivní vlak bude stát v Benešově tři dny, vagony vlaku budou tematicky rozděleny. Vlak navštíví žáci a studenti základních a středních škol.

 

„Když přijdou děti, napřed je tady uvítáme. Pak přijdou do kino vozu, kde se promítá hraný dokument, ten trvá půl hodiny. Potom půjdou ven, kde budou hasiči Správy železniční dopravní cesty z Prahy, ti jim ukážou něco ze své práce, většinou tam mají ukázky první pomoci. To trvá také asi 45 minut. A potom děti přijdou do konferenčního vozu, kde je čeká beseda s vyšetřovatelem Správy železniční dopravní cesty nebo Českých drah a se zástupcem Policie ČR,“ vysvětluje koordinátorka projektu Elen Mátéová.

 

Kdy bude vlak v Benešově? 

Vlak bude stát v Benešově od 13. do 15. září, první třída do vlaku nastoupí třináctého před devátou. Součástí preventivního programu je zmíněné promítání filmu, kde děti uvidí, jaké nebezpečí je může na železnici potkat, když nebudou dodržovat určitá pravidla. Ve filmu „To nedáš“ budou záběry z dopravních nehod. Díky nim je akce vhodná až od 13 let dítěte, horní hranicí omezená není.

 

„V hraném dokumentu je asi pět situací, kde se ukáže nehoda. Já vždy dětem předem vysvětlím, že jde o hraný dokument a že se tam nic nestalo, ale přece jenom je tam krev. A vedle toho jim budou vyšetřovatelé ukazovat ukázky nehod, které jsou většinou rozostřené, aby to nebylo tak úplně vidět, ale přece jenom to nemusí působit úplně na všechny dobře. Proto říkáme, že by jim mělo být alespoň 13 let,“ dodává Mátéová.

 

Nedocenitelný program předvedou drážní hasiči, kdy přítomné naučí poskytovat první pomoc, což je věc, kterou je nutné učit se pořád dokola. Děti si to budou moci vyzkoušet, a budou tak připraveny zasáhnout, když bude třeba. Drážní hasiči mají rovněž letité zkušenosti se zásadami při železničních nehodách, mohou tedy zodpovídat případné dotazy. Preventivní vlak letos vyjede už po čtrnácté.