Máte rádi dobrý gulášek? Pojďte zkusit náš RECEPT

Kozomínští byli až třetí
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Příznivci dobrého jídla, hlavně potom kvalitního gulášku, se sjeli do Kozomína. Soutěžili o to, kdo uvaří ten nejluxusnější pokrm! Kdo to nakonec vyhrál? A zkusíte náš vymazlený recept?

Osm čtyřčlenných týmů v sobotu v Kozomíně soutěžilo o nejlepší guláš. Po čtyřhodinových přípravách a vaření se na posouzení výtvorů vrhla veřejnost a nakonec nezbyla ani kapka. Největší úspěch měl guláš týmu Budapešť z Úžic, který celou soutěž ovládl.

Skupina Typ je ze středočeských Úholiček, potkat ji můžete zejména na zábavách v okolí
Tomáš Dvořák – Kytara, zpěv
Tomáš Pošta – Baskytara
Petr Dvořák – Bicí, zpěv
Hynek Veselý – Klávesy, zpěv
Petr Kozel – Zvuk
Zdeněk Fiala – Světla
Kamil Valeš – Technická a morální podpora

Jak už název týmu napovídá, šlo o recept z Maďarska, kde podle svých slov kapitán týmu dlouhá léta vařil. Ale i ostatní guláše chutnaly. Druhé místo bral recept týmu Polopatě z Libčic, na třetím místě se pak umístili domácí Brokaři Kozomín. Ostatní týmy si z Gulášování odnesly alespoň cenu útěchy.

Během Gulášování si také děti mohly vysoutěžit venkovní tabuli na dětské hřiště v Kozomíně, což se jim také povedlo. Na programu byly i další soutěže pro děti a dospělé, až do noci pak hrála skupina TYP.

Jaký gulášek máte rádi vy? Přinášíme 2 oblíbené recepty, které určitě oceníte!

V neděli jsme přišli s receptem na houbové koření? Už jej také máte připravené do svých pokrmů jako my? Nejlepší RECEPT na houbové koření je tady!

Podle tety Mařky

3 stroužky česneku

100 g cibule

40 g sádlo

hladká mouka (cca 1 lžíce)

mletý černý pepř

majoránka

mletá sladká paprika

sůl

kmín

400 gramů hovězího masa

Omyté maso, nejlépe kližku, rozkrájíme na stejně veliké kousky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým sádlem a po všech stranách ho osmahneme.

Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a smažíme ji s masem dorůžova. Přisypeme mletou papriku a ostatní koření, podlijeme trochou vody, aby se nám maso začalo dusit. Maso necháme několikrát vydusit až na šťávu a znovu podlíváme. Až je hovězí maso poloměkké, zalijeme ho větším množstvím vody a moukou, přidáme prolisovaný nebo nasekaný česnek, majoránku a dusíme do té doby, až maso zcela změkne. Guláš by se měl podle staré pověry 3krát připálit, má pak lepší šmak. Jako přílohu volíme houskový knedlík nebo rýži.

Hospodský vepřový

2 lžičky mleté papriky
2 stroužky česneku
350 g cibule
1 feferonka
1 bujon
6 kuliček nového koření
majoránka
1 lžíce rajského protlaku
500 g vepřové plece
mletý černý pepř
sůl
1/2 lžičky kmínu
1 bobkový list

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny.

Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby vařicí vodu, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě 20 minut bez poklice velmi pomalu probublávat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Podáváme ideálně druhý den s čerstvým pečivem.

Klíčová slova: