Úklidová štafeta vyčistí cesty a zasadí nové stromy

Letos netvořičtí kromě čištění škarp vysadí i několik stromů
 

Vyčistit škarpy u silnic a cest v širokém okolí obce? To by měla být samozřejmost pro každou obec. V sobotu 1. října proběhne v Netvořicích už potřetí Úklidová štafeta. Zapojit se může kdokoli. 

Co je to vlastně ta Úklidová štafeta? Je to akce, která se pořádá každý rok v Netvořicích. Cílem akce je vyčistit škarpy podél silnic a cest v okolí obce, akce je pro dobrovolníky. Zapojit se však mohou i sousední obce a převzít tak pomyslnou úklidovou štafetu i dalších cest.

Jak probíhala Úklidová štafeta minulý rok?

Když akce probíhala minule, dostali účastníci malý dárek. "Po sběru si opečeme buřty, chvíli posedíme pohromadě a povídáme si o našich sběratelských "raritách". Pro každého účastníka je připraven i pěkný dárek, ale to je jen třešnička na dortu, protože naši dobrovolníci sbírají proto, že chtějí sami od sebe přispět ke zlepšení prostředí, ve kterém všichni žijeme," popisuje starostka Monika Šlehobrová.

Netvořice jsou malým městysem blízko bohaté krajiny Posázaví. Zaujmout vás mohou Muzeem motorek a řadou kulturních akcí. Netvořicko je také vyhlášenou oblastí jahodářství. V posledních letech Netvořičtí řeší hlavně výstavbu dálnice D3. 

Tento rok se účastníci sejdou 1. října v 9 hodin před sokolovnou tak jako obvykle. Všichni dostanou pracovní rukavice a pytle na odpad, mohou si je ale vzít i z domova.

 

Tentokrát se k úklidu silnic a cest přidá jedna novinka. A sice vysazování stromů a keřů. "Stromy vysadíme u silnice z Netvořic na Vysoký Újezd a Všetice. Keře pak u naučné stezky na staré Všetické," popisuje Šlehobrová. Kdo chce také sázet stromky, musí si vzít vlastní rýč. Po akci následuje již tradiční opékání buřtů.

Víte, že netvořičtí hasiči letos vyjeli dvacetkrát? Největším požárem bylo hašení domu u Štěchovic. Do konce prosince budou mít hasiči dostavěnou novou zbrojnici.