Referendum rozhodne o růstu Říčan

Náměstí v Říčanech u Prahy s Mariánským morovým sloupem
 

Nad developerskými plány na překotnou zástavbu v Říčanech padla klec. Rozhodnou obyvatelé v referendu. To probíhá současně s volbami.

Starosta Říčan Vladimír Kořen včera uvedl na svém Facebooku, že účast je zatím tristní. "Přijel jsem z kolečka po volebních místnostech. Účast v říčanském referendu je pramalá, asi nepřelezeme potřebných 35 procent a přitom jde o tak zásadní věc." A tak nezapomínejte, že ještě máte chvíli na to, abyste rozhodli o svém městě!

Město je díky své výhodné poloze v blízkosti Prahy a dobré dopravní dostupnosti pod neustálým tlakem developerů. Díky doložkám v územním plánu mohou obyvatelé zkrotit nevítanou zástavbu, ovšem jedině v případě, že budou hlasovat v referendu. Jinak hrozí 15tisícovému městu do roku 2030 příval dalších 10 tisíc obyvatel.

Referendum se ve městě uskuteční zároveň s volbami do krajských zastupitelstev 7. a 8. října. Aby bylo závazné, musí v něm hlasovat přinejmenším 35 procent oprávněných voličů. Aby se podařilo zastavit zástavbu, muselo by tak hlasovat alespoň 2 800 voličů (což je asi 25 procent ze všech právoplatných Říčaňáků).

Raketově roste počet obyvatel Říčan. "Pro město je to velká zátěž," vysvětluje starosta města Vladimír Kořen. "Noví obyvatelé dříve, než přinesou peníze do rozpočtu města, zatíží veškerou infrastrukturu," dodal starosta. "Peníze, které v rozpočtu jsou, by bylo lepší využít pro obyvatele, kteří už ve městě bydlí," myslí si. Jak to vidí obyvatelé Říčan, se dozvíme až po 8. říjnu.