Leží vám ta kniha doma už tak dlouho, že máte hrůzu jít do knihovny, protože byste se nedoplatili?

Zapomenutá knížka se v říjnu může vrátit do knihovny zdarma.
 

Týden knihoven probíhá hned v několika městech středočeského kraje a nabídne nejen bohatý program, ale také amnestie.

Všem se nám už někdy stalo, že jsme zapomněli vrátit knihu včas. Nepříjemný pocit, se kterým jdeme vrátit knihu a zaplatit pokutu, můžeme nechat doma a vykročit s úsměvem. Je totiž Týden knihoven a tak můžeme využít amnestii!

Letos proběhne Týden knihoven od 3. do 9. října 2016. "Po celý týden je vyhlášena amnestie pro nepořádné čtenáře v Mělníku. Pokud tedy máte knihy dlouho doma a hrozí vám pokuta, přineste je v týdnu od 3. října do knihovny a vaše návštěva bude bez finančního postihu," slibuje za knihovnu Kateřina Hradecká.

Ve Slaném v rámci Týdne knihoven dostanete půlroční registraci zdarma. Těšit se můžete i na burzu nových a nečtených knih. Program je bohatý a nabízí mnohé dokonce i pro děti.

V Kutné Hoře  proběhne Týden knihoven pod heslem: "Braňte knihu."  Čekají vás hrátky s pamětí, vernisáž knižních ilustrací Kamila Lhotáka a dále jsou na programu i přednášky. Program myslí jak na děti, tak na seniory.

V Kolíně vsadili v rámci akce na retro styl. Proto se můžete podívat na výstavku knih, které jsme kdysi mohli, nebo naopak nemohli číst, či na výstavku retro věcí (třeba najdete i něco, co znáte ze svého mládí). V kolínské knihovně se také možná dozvíte, proč se ji snaží přejmenovat na knihovnu Jaroslava Janíka. (Janík byl knihovníkem a intelektuálem, který se nezapomenutelně zapsal do tváře města.)