Dálnice D3 přes Posázaví je katastrofa, říká geolog Václav Cílek

Dálnice D3 přivede do Prahy spoustu kamionů
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dálnice D3 vzbuzuje v posledních dnech vášně. Geolog a klimatolog Václav Cílek proti ní už léta brojí. Podle něj naruší památnou krajinu Posázaví. 

Václav Cílek je český geolog a klimatolog, znát ho můžete z televizních pořadů a je také autorem odborných knih a článků. K dálnici D3 se stavěl negativně už minulý rok. "V roce 1995 jsme byli osloveni s kolegou Vojen Ložkem, abychom se vyjádřili k různým variantám vedení dálnice. Tehdy jsme řekli, tak rozšiřte stávající silnici do Českých Budějovic a udělejte obchvaty obcí. Nevymýšlet žádné složitosti s velkými tunely a velkými mosty, ale respektovat stávající silniční síť," uvedl loni geolog Václav Cílek.

Jsme připraveni na ještě větší nával kamionů na vjezdu do Prahy? Kraj dosud tlačil města a obce k souhlasu, to ale může být s novým vedením kraje úplně jinak.

Podle posledních událostí to ale vypadá, že dálnice D3 rozhodně přes Posázaví vést bude. Na středočeský úsek dálnice D3 už bylo vydané souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí, takzvané E.I.A. Momentálně probíhá příprava dokumentace pro územní rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic předpokládá podání žádosti o územní rozhodnutí začátkem května 2017, zahájení stavebních prací v roce 2024 a zprovoznění v roce 2028.

 

Města a obce, kolem kterých dálnice povede, mají k dálnici rozdílná stanoviska. Někteří jsou pro a doufají, že budou mít souběžně s dálnicí dokončené obchvaty obcí. Jiní se bojí, že dálnice přinese do jejich rodných obcí akorát hluk, prach a další kolony aut. Všichni se ale povětšinou shodují, že nejdříve by bylo vhodné dokončit Pražský okruh. U Jesenice u Prahy totiž pravidelně doprava kolabuje – ani obchvat Jesenice není totiž dokončen.

Doufáte, že dopravní situace na Pražském okruhu, kdy auta stála dlouhé hodiny v kolonách, byl jen výjimečný stav? Věříte, že se situace zlepší? Tak to jste bohužel na omylu.

 

Cílek však před navrhovanou variantou opakovaně varuje. "Je to všechno příliš smutné. Jestli dálnice povede přes Posázaví, bude to doslova katastrofa. Povede to přes nejkrásnější území, které nám ještě zbývá. Stáváme se zemí, která je prima, co se týká výroby aut, ale to ostatní už je horší. Geologicky jsem zkoumal celé střední Čechy a viděl jsem destrukci, která se zde páchá, a pokračuje to pořád dál a dál. Dálnice D3 je toho všeho jen součást," vyjádřil se geolog.

Václav Cílek je český geolog a klimatolog, ale také filozof, esejista a populizátor vědy. Vyjadřuje se k aktuálním tématům ve společnosti, jako je migrace, geologie, bývá hostem v celé řadě dokumentů a odborných pořadů České televize, Českého rozhlasu. Sám přispívá články, které se objevují například v Echo24, Hospodářských novinách, v Respektu nebo v časopisu Vesmír a dalších. Je autorem řady odborných knih.