Ukrutná smrt norků a lišek. Zvířata zabíjíme, abychom je mohli nosit na kabátech

Lišky jsou usmrcovány v listopadu a prosinci ve věku 6 – 8 měsíců
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Začátkem listopadu začíná takzvaná kožkovací sezona. Na 20 tisíc norků a lišek bude zabito v plynových komorách nebo elektrickým proudem. Zvířata zemřou, abychom mohli nosit kožešinové kabáty. Až 70 procent Čechů si to nepřeje! Petice a pochod proti kožešinám je toho důkazem. Návrh zákona na zákaz kožešin dnes putuje do Sněmovny. Projde?

Otřesné podmínky, ve kterých je týraných tisíce zvířat a nakonec je čeká smrt a stažení z kůže. V obchodech je z nich potom kabát nebo šála. To je osud, který čeká lišky, norky, dříve činčily a fretky. Činčily i fretky jsou přitom oblíbeným domácím mazlíčkem.

V Česku je doposud registrovaných 9 kožešinových farem, pět z nich má kapacitu přes 1 500 zvířat. Minulý rok byl počet zvířat chovaných za účelem kožešiny kolem 20 tisíc, počet zvířat ale výrazně kolísá. Řada kožešinových farem už zanikla, což ale zhoršilo ekonomickou situaci. Farmáři se tak o zvířata starají hůř než kdy dřív.

Lišky a norky drží v malých klecích, kde se nemohou pohybovat. Snadno se tak zraní nebo onemocní, případně se ze stresu pokoušou. Smrt je čeká za necelý rok života, jsou to ještě mláďata. Norci se usmrcují výfukovými plyny, lišky elektrickým proudem a činčily zlomením vazu.

 

Podívejte se na video a posuďte sami, jestli je pro vás důležitější mít kožešinový kabát?

 

Když se záběry z českých kožešinových farem v březnu 2015 zveřejnily, provedla veterinární správa sérii mimořádných kontrol. Podle kontroly se však otřesné podmínky neprokázaly. Spolek OBRAZ nyní zveřejňuje nové záběry, které byly pořízeny letos od května do října, tedy po mimořádných kontrolách veterinární správy. Sami můžete posoudit, jestli se něco změnilo.

 

 

Veřejnosti se takové chování ke zvířatům rozhodně nelíbí. Podle průzkumu, které provedlo Centrum pro výzkum veřejného míněnní SOÚ AV ČR (na popud organizace Svoboda zvířat), se až 70 procent Čechů vyslovilo pro zákaz kožešinových zvířat. 74 procent nesouhlasí, aby byla zvířata pro kožešinu zabíjena. Bez kožešinové módy se podle názoru většiny lidí tedy obejdeme.

Na stránkách Obránci zvířat vznikla také petice na zákaz kožešinových farem. V neděli 6. listopadu proběhl v Praze průvod proti kožešinám. "Atmosféra průvodu byla přímo strhující, i když někteří přišli a neměli v plánu skandovat, po chvíli je to tak vtáhlo, že skandovali z plných plic. Bylo vidět, že za to, co chceme, opravdu umíme bojovat," říká Kateřina, která se připojila k průvodu proti kožešinám.

"I přes nepřízeň počasí byla akce vydařená díky velké účasti lidí, které zajímá osud kožešinových zvířat, a samozřejmě také díky skvělé práci pořadatelů z organizace Obraz," dodává Hanka.

 

Zákaz kožešinových farem projedná Sněmovna

Dnes 8. listopadu Sněmovna projedná návrh zákona na zákaz kožešinových farem. Jestli zákon uspěje, těžko říci. S návrhem totiž nesouhlasí většina lidovců a pro komunisty není zákon prioritou. Kožešinové farmy jsou zakázané v deseti evropských zemích, například ve Velké Británii, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku. Česko by se k nim podle názoru většiny obyvatel mělo připojit.

Jste pro zákaz kožešinových farem?

Ano
91% (72 hlasy)
Ne
8% (6 hlasů)
Je mi to jedno
1% (1 hlas)
Celkem hlasů: 79