Češi zaplatí za lokální potraviny více, bio ani paleo je nezajímá

Zajímáte se o zdravou výživu, nebo je vám jedno, co jíte?
 

Trendy ve stravování se neustále mění. Mezi lidmi frčí paleo dieta, bezlepková dieta nebo třeba raw výživa. Co ale opravdu jíme a jak si stojí české potraviny? Zajímá dnes vůbec někoho, odkud potraviny jsou? 

Přestože je v posledních letech osvěta kolem zdravé výživy úplně všude, Češi to berou s nadhledem. Jestli koupit rajče od místního výrobce nebo třeba z Německa, to není pro Čechy to nejdůležitější kritérium. Alespoň podle průzkumu Prosumer Report, což je publikace společnosti Hawas Worldwide. Jen 10 procent říká, že je pro ně místo původu potravin nejdůležitějším kritériem při nakupování. 

Na druhou stranu, když už by byly potraviny lokální, jsou někteří Češi ochotni za ně připlatit. Celých 54 procent lidí je ochotných platit víc peněz za lokálně pěstované potraviny. Optimistické je také to, že až 41 procent lidí raději nakupuje potraviny od místního výrobce než ze supermarketu. Kdyby měli na výběr mezi lokálními potravinami a BIO značkou, raději by volili lokální potraviny.

"Mám rád lokální potraviny, mám rád potraviny domácí. Často je i nakupuju, ale přeci jenom si uvědomuji jistou míru nekomfortu, kterou nevím, zda chci dlouhodobě spojovat s nákupem. Například pro 20 kusů domácích vajec jet na druhý konec města, hledat místo na zaparkování, setkat se s prodejcem v přesně stanovenou dobu. Tedy hodina v pracovní době, kterou si musím napracovat," říká Jiří.

To Karel za kvalitní a lokální potraviny utratí klidně více. "Preferuju lokální potraviny. Když nejsou ty, tak chci minimálně z ČR. Nakupuju raději v malých obchodech a do supermarketů chodím spíš z donucení nebo když zkrátka potřebuju nakoupit tak velký nákup, který bych v naší malé sámošce nesehnal. Na cenu potravin moc nekoukám a když, tak abych z výběru vyřadil to nejlevnější a zaměřil se třeba na to dražší, ale kvalitnější," říká Karel, který žije na Benešovsku.

Paleo, bezlepek, vegan nebo raw? 

Moderní stravování Čechy zase tolik nebere. Paleo dieta spočívá v jedení podle pravěkého modelu (zelenina, ovoce, maso), bezlepková dieta nesmí obsahovat cokoliv s lepkem kvůli pocitům nadýmání, veganská dieta vynechává všechny živočišné produkty a raw strava je zase jedením čerstvého ovoce a zeleniny s minimální tepelnou úpravou. Co si o tom všem myslet? Pro 57 procent lidí jsou takové trendy ve stravování za výstřelky nové doby. 

Podle toho, co máte k obědu, vám povíme, kdo jste

Jak se lidé stravují, to je pro ně nadmíru důležité. To si myslí 54 procent lidí, podle nich totiž to, co jíme, vypovídá hodně o tom, jací jsme. Zdá se vám to přehnané? To ale není všechno. Češi vnímají špatné jídlo jako největší hrozbu ve společnosti. 69 procent lidí označilo nekvalitní a nezdravé potraviny jako jednu z vůbec největších tragédií, kterým současná společnost čelí.

Je ale hodně zvláštní, že když je špatné jídlo vnímáno jako taková hrozba, že se jen 50 procent Čechů cítí dostatečně informováno ohledně nutričního složení potravin. Je to sice lepší, než to bylo v minulosti, ale pořád je to půl na půl. 

Jídlo je lepší než sex. Nebo naopak? 

Říká se, že sex je zhruba stejně příjemný jako jídlo. Koneckonců s tím souhlasí 50 procent Čechů. Když by ale měli na výběr mezi dobrým jídlem v restauraci a sexem, jídlo v restauraci by zvolilo jen 24 procent lidí. Za skutečné milovníky jídla a stravování se považuje jen 34 procent všech Čechů. Označují se anglickým termínem "foodie" - tedy milovník gourmet stravování a vaření.