Pražané, pozor, můžete ovlivnit podobu územního plánu!

Zasáhnete?
 

Polyfunkční dům na Smíchově, pole v Šeberově, pozemky na Vítězném náměstí! Co s nimi bude? Nyní přichází možnost ovlivnit budoucí podobu nejen těch míst!

Veřejnost má až do poloviny prosince možnost ovlivnit přípravu několika důležitých změn územního plánu. Přehled jednadvaceti významných změn územního plánu, které vstupují do poslední fáze pořizování, je k dispozici na webových stránkách města, spolu s pozvánkou na veřejné projednání.

Podobu Výstaviště v Holešovicích už asi nikdo neovlivní! Přesně takhle bude vypadat Výstaviště, co vy na to?

Mezi navrhovanými změnami najdete i několik kauz, které již dříve vyvolaly pozornost místních obyvatel. Jedná se například o potenciální výstavbu polyfunkčního domu na smíchovské trojúhelníkové parcele mezi ulicemi Na Zatlance a Kováků, kde by místní raději viděli park. Dalším sledovaným návrhem je změna pole u Šeberova, doposud definovaného jako sportovní plocha, na plochu s veřejnou vybaveností – cílem je výstavba školy. Ostře sledovaná byla již v minulosti změna týkající se pozemku na Vítězném náměstí, kde chtěla radnice Prahy 6 společně se soukromým investorem postavit budovu známou pod jménem Lední medvěd.

"Ne každá ze změn ale musí nutně znamenat více výstavby. Na stole je v této vlně například i změna z obytné funkce na funkci městské zeleně při ulici Šárecká na Hanspaulce,“ uvedla náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Veřejné projednání návrhu změn, zařazených takzvaně do "celoměstsky významných změn vlny IV" proběhne v pondělí 12. prosince od 9:00 ve velkém zasedacím sále budovy Magistrátu na Mariánském náměstí 2. Nejpozději do sedmi dnů, tedy do 19. prosince, může každý k návrhu změny uplatnit své připomínky písemně. Právnické i fyzické osoby, kterých se změny bezprostředně týkají, pak mohou podat námitky a stanoviska.

Po zpracování všech došlých připomínek, námitek a stanovisek bude následovat projednání v Komisi pro územní plánování, Výboru pro územní rozvoj a Radě HMP. Konečné rozhodnutí je v rukou Zastupitelstva HMP, jehož schůze - stejně jako schůze výboru - jsou také veřejné a jejich termíny i podklady najdete na webu města.

"Vedení města se zavázalo zprůhlednit proces pořizování změn a zapojit do něho co nejvíce i veřejnost. Každý stavební projekt začíná svůj život právě v územním plánu. V této fázi je také největší prostor pro dohodu mezi investorem, dotčenou městskou částí a obyvateli,” zdůraznila  náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.