Multitasking? Děti jej zvládají o moc lépe než my!

Multitasking je naprosto běžnou součástí našich životů. Je to dobře?
 

Fenomén multitaskingu je bližší mladším generacím a zvládají ho lépe ženy než muži. Kolik činností najednou zvládáme a jaký to má vliv na náš život?

Jak jste na tom s mutitaskingem? Zjistěte, kam se svět pomalu, ale jistě posunuje!

Co je to multitasking 

Multitasking je způsob práce nebo jiné aktivity, kdy současně vykonáváme více různých činností nebo neustále střídáme jednu aktivitu s jinou. Rizika multitaskingu tkví v tom, že můžeme ztratit koncentraci pozornosti a na řadu můžou přijít i trvalé poruchy pozornosti. Dlouhodobý a intezivní multitasking může vést k chronickému stresu a únavě. 

Vliv nových médií

Nová média nutí uživatele ke kombinování několika aktivit. Užívání jen jedné aplikace a dělání jen jedné věci v jeden okamžik mladší generaci připadá nudné. Dívat se na film bez mobilu v ruce, číst text a neposlouchat u toho hudbu nebo neskypovat s přáteli je nenormální. Situaci dobře mapuje nový serial Semestr, který se odehrává na obrazovkách počítače. Starší ročníky mají problém sledovat komunikaci a činnosti ve všech oknech. Obecně lze tvrdit, že multitasking je přirozenější pro ženy, které zvládají soustředit pozornost více směry. Problém však může nastat u obou pohlaví, když se musí dlouhodbě zaměřit na řešení jen jednoho problému a do hloubky ho promýšlet a řešit. Dalším aspektem nových médií je bezesporu možnost interaktivně ovlivňovat dění na obrazovce. Ať už jde o hru, aplikaci nebo seriál, vždy sklidí velký úspěch, když můžeme s obsahem kreativně pracovat. 

Škola - pravěká instituce

Instituce jako je škola je příliš zastaralá a žáky nudí a demotivuje. Zejména memorování informací, které jsou kdykoliv volně dostupné na internetu, je většinou vnímáno jako zbytečné. Situace se postupně mění a učitelé se snaží stát se spíše zprostředkovateli zdrojů informací a poskytnout žákům návod, jak o věcech přemýšlet a jak se zdroji efektivně pracovat. 

Kolik aplikací a činností zvládáme běžně? 

Krátkým průzkumem na facebooku jsme zjistili, že je naprosto běžné kombinovat až devět činností. (Mluvit na skypu, sledovat seriál i videa, číst několik textů, psát e-mail, zpracovávat tabulku a mít otevřený slovník, kalendář a do toho nějakou zábavnou většinou jen jednoduchou hru na odreagování, během toho stíháme i stříhat videa, upravovat fotky, psát posty na sociální sítě a do toho všeho jíst večeři.) Otázkou však zůstává, jak moc efektivní to vlastně všechno je.