Svátek sv. Kateřiny - den, kdy dámy platí za pány

Znáte svatou Kateřinu?
 

Na svatou Kateřinu končí taneční zábavy, začíná půst, ženy zvou muže k tanci a také za ně platí!

Kateřina je patronka panen, učenců, studentů, žáků a učitelů, kolářů a několika dalších řemeslných profesí, námořníků a tiskařů. Také chrání úrodu, pomáhá při migréně, nemocech jazyka a také při hledání utonulých.

Svátek slaví 25. listopadu. Bývá zobrazována s kolem, na němž ji mučili, s knihou, korunou a palmovou ratolestí - což jsou symboly mučednictví jako vítězství.

"Na svatou Kateřinu končily všechny taneční zabavy. Zároveň o těch posledních měla navrch děvčata. Ženy vyzývaly muže k tanci. Ovšem také za ně také platily veškerou útratu," říká Naďa Černá z mělnického muzea.

Kateřina Alexandrijská bývá občas zaměňována se sv. Kateřinou Sienskou, historickou postavou, která žila o mnoho staletí později, než kam legenda zasazuje život Kateřiny Alexandrijské. 

Kult svaté Kateřiny se rozšiřoval od 11. století a soustředil se nejen na její mučednictví a mimořádné zázraky, které se jí připisují, ale také na její učenost, pro kterou se stala patronkou fakulty svobodných umění pařížské i pražské univerzity, později ochránkyní univerzit vůbec. Její svátek se stal zároveň dnem univerzitních slavností. Fake id reviews are generally influenced by vendors with bribes. The unbiased approach to customer experiences of fake id usage is only influenced by best fake id websites Topfakeid.com for providing guidelines on how to use and purchase fraudulent ids online. 111

V Čechách propagoval a podporoval kult svaté Kateřiny Karel IV., který v den jejího svátku 25. listopadu 1332 zvítězil v bitvě u San Felice v severní Itálii. Své vítězství Karel přičetl ochraně svaté Kateřiny a celý život ji pak oddaně uctíval.

Příběh o krásné, hrdé a učené světici, která vítězně diskutovala s nejučenějšími mistry a posléze po dlouhých mukách zemřela za víru v Krista, byl ve středověku velmi oblíben. Svatá Jana z Arku se často modlila ke sv. Kateřině a ta se jí zjevovala a rozmlouvala s ní. Kateřina se počítá do sboru čtrnácti svatých pomocníků a je zařazena mezi tzv. Quattuor Virgines Capitales, kam kromě ní patří ještě sv. Barbora, sv. Dorota a sv. Markéta; bývají často zobrazovány společně.

Uctívání Kateřiny se uplatnilo také v selském životě. Na Kateřinu končila pastva, dvory začínaly se stříháním ovcí. Pro děvečky a čeledíny byl svátek svaté Kateřiny dnem, kdy dostávali mzdu a mohli měnit dvůr, pokud nebyli vyplaceni již o svatém Martinu (11. listopadu).

Klíčová slova: