Máme nejdražší volání v Evropě, proč?

Platit víc za mobilní služby nás nebaví. Jak se ale bránit?
 

Svět bez mobilních služeb si neumíme představit. Ovšem představit si, že nás budou stát o polovinu méně, si představíme rádi. Drahý roaming, drahá data a drahé paušály jsou českou specialitou.

Češi platí za mobilní služby až o 60 % víc, než jaký je průměr cen v EU. (Podobně si připlatí jen Řeci, Bulhaři či Maďaři.) Když srovnáme ceny neomezených tarifů u nás a v zahraničí, je evidentní, že platíme jednou tolik. Pokud je cena podobná, služby jsou nesrovnatelně lepší.

Situace v Česku

Největší čestí mobilní operátoři mají v nabídce neomezené tarify na volání a smsky do všech sítí (jen po ČR) spolu s 1,5 GB dat za jednotnou cenu 749 Kč měsíčně. Přitom stejní operátoři v Evropě nabízejí podstatně levnější tarify a větší objem služeb!

Srovnání s dalšími zeměmi

V Polsku dostanete k neomezenému tarifu 5 GB a zaplatíte v přepočtu jen 305 Kč měsíčně a u operátora Orange dokonce jen za 244 Kč měsíčně

V Německu k neomezenému tarifu za 730 Kč dostanete automaticky i roamingové služby zdarma s dalšími výhodami. Přitom tam fungují operátoři, kteří fungují i u nás. 

Na Slovensku je cena podobná jako u nás, služby jsou však někde jinde. K neomezenému tarifu dostanete i neomezený objem dat

Ve Velké Británii v přepočtu za 471 Kč u Vodafonu pořídíte neomezený tarif, data ve výši 5 GB a dokonce 2 GB dat v rámci EU. 

(Data zpracoval a ceny srovnal D-Test)