Dostane bagrista milionové nálezné za poklad, nebo si odměnu rozdělí úředníci?

Ilustrační foto. Nálezné za poklad chce bagrista pro sebe
 

Bagrista  Miloš Závora vyrýpl bagrem milionový poklad ze země. Jenže úředníci tvrdí, že ho viděli první, a tak je jejich. Magistrát rozhoduje už dva roky.

Poklad, který byl objeven v  Praze-Modřanech, má podle odborníků pro nálezce hodnotu 1,8 milionu korun. Tato hodnota je spočítaná jako cena kovu, který vážil 6,9 kilogramu. 

Na nálezné si dělá nárok bagrista Miloš Závora, jenomže tři úředníci, kteří byli zrovna v ten okamžik na kontrole, tvrdí, že oni poklad viděli první. (Jde o dva zaměstnance radnice - Danielu Černou, Zdeňka Šulce a tehdejšího místostarostu Prahy 12 Jiřího Frema, kteří byli zrovna na stavbě v areálu Modřanského vinohradu na kontrolním dni.) 

Poklad představoval asi  6,9 kilogramů zlata a stříbra, jeho hodnota je nevyčíslitelná. Nálezce by měl dostat jen asi milion korun. Poklad, který čítá stovky zlatých a stříbrných mincí, získalo Muzeum hlavního města Prahy. Kdyby si všichni poklad rozdělili, každý by dostal 456 tisíc korun.

Bagrista ostatní při žádání o nálezné předběhl, trojice úředníků požádala až za čtvrt roku. Zatím však nikdo nedostal nic, protože magistrát, který by měl odměnu vyplatit, se zdráhá a rada ani po více než dvou letech není schopná rozhodnout, komu odměnu přiklepnout. Případ se bude znovu řešit až v roce 2017.

Ředitelka úřadu Martina Děvěrová řekla: "Připravujeme materiál pro radu a máme nové podklady." 

"Modřanský poklad je to jediné pořádné, co jsem kdy v zemi našel. Jistě, že se díváte, kde hrabete lžící. Proto jsem taky poklad viděl první," vysvětluje svůj postoj Zázvora.