Benzín podraží. Omezená těžba vytáhne ceny ropy

Konec levného tankování
 

Poprvé od roku 2008 se státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) shodly na zamrazení ropy. České pumpy zareagují podražením. Jak se snížení objemu ropy projeví na cenách benzínu ve středu Čech? Mírné zdražení se dá očekávat již před Vánocemi.

Ceny ropy prudce vyletěly na 50 dolarů za barel po vrcholné schůzi kartelu OPEC, která po osmi letech potvrdila omezení těžby ropy. Katarský ministr energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá oznámil, že těžba by se měla snížit o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionů barelů za den.

Dohoda o zamrazení produkce, předjednaná během zářijové schůze v Alžíru, zůstává překvapením. Doposud převládající argumenty o cykličnosti a neviditelné ruce trhu byly smeteny ze stolu palčivými důsledky dlouhodobě nízkých cen, které se začaly negativně projevovat na ekonomikách států produkujících ropu. Propad státních rozpočtů a rostoucí geopolitické napětí tak dopomohly k překonání nesvárů mezi ropnými exportéry, především Íránem, Irákem a Saudskou Arábií. Účelem vídeňské dohody je podpořit ceny ropy, udržet je mezi 50-60 dolarech za barel a celkově znovu navýšit vliv OPEC.

Výjimkou je Írán

Podle agentury Reuters Saudská Arábie souhlasila se zamrazením produkce o 486,000 barelů za den a výjimečným režimem pro sankcemi zmožený Írán. Jako jediný člen OPEC smí Írán svou produkci naopak navýšit na 3,8 milionu barelů za den. I přes složitou bezpečnostní situaci a hrozbu terorismu, které mají negativní vliv na domácí produkci, s omezením těžby ve finále souhlasil i Irák. Přesto pochybnosti kolem dohody, jež má vstoupit v platnost v lednu 2017, přetrvávají. Velkým otazníkem zůstává implementace a dodržování dohody, zejména ze strany Libye a Nigérie, které petrodolary nutně potřebují na boj proti terorismu.

Cenové dno

OPEC tvoří zhruba jednu třetinu světové produkce ropy. Zda cena ropy nalezla své dno, se bude také odvíjet od reakce nečlenských států OPEC, obzvlášť pak Ruska. Ochota podpořit sníženou těžbu bude determinující. Ruský ministr energetiky Alexander Novak oznámil, že Rusko by mohlo snížit produkci o 300 tisíc barelů za den. Konsensus však není všestranný. V reakci na rozhodnutí o snížené produkci se Indonésie rozhodla pozastavit své nově nabyté členství v OPEC. 9. prosince se uskuteční schůze mezi členy OPEC a ostatními těžařskými státy s cílem snížit produkci o dalších 600 tisíc barelů za den.

Benzín podraží

Světové komoditní trhy posílily v reakci na dohodu o zamrazení. Obecně platí, že když nákupní ceny ropy rostou, pumpy snižují marže a cena pohonných hmot roste. Pokud se ceny ropy stabilizují v pásmu mezi 50-60 dolarech za barel, české pumpy můžou navýšit ceny již před Vánocemi. Dle analytika Finlord Borise Tomčiaka se však bude jednat jen o mírné zdražování. „Pokud bude ropa v nejbližších dnech mírně zdražovat, tak by prosincové zvýšení cen u čerpacích stanic mohlo dosáhnout jedné koruny.“ Nicméně oproti Praze, Vysočině a Plzeňskému kraji budou ceny ve Středočeském regionu i nadále výhodnější. Důvodem rostoucích cen pohonných hmot však není jen ropa, ale i oslabení české koruny.

Dobrá zpráva pro investory

Očekává se celkové posílení energetického sektoru na akciových trzích a v rámci S&P 500. Ropné společnosti v čele s Marathon Oil, Exxon, Chevron, BP a Total v reakci na jednání OPEC podstatně povýšily. Pokud se dohoda o snížení objemu v lednu skutečně implementuje, vyšší cena ropy vytáhne akcie energetických společností. Dle Tomčiaka „Dlouhodobá investice do energetických firem je určitě velmi zajímavá, jelikož spotřeba energií bude nadále stoupat.“