NÁVOD: Jak uplést vánočku? Známe 3 varianty!

Vánočka je prostě nejlepší!
 

Vánočky nejsou pro kočku, naopak! Voňavá pochoutka nesmí v době adventu chybět na svátečním stole. Křupkavé mandle a oříšky milujeme všichni. Víte, jak vánočku správně uplést?

Do pletení vánočky je poměrně snadné se zamotat. Ale neztrácejte hlavu, s námi se nespletete a vánočku krásně upletete. V dnešním návodu vynecháme recept na těsto, jde nám především o know-how, jak plést. Je to zkrátka dovednost, kterou - jak se ji jednou naučíte - už ji nezapomenete.

"Pět let jsem pracovala v pekárně, upletu a uháčkuju cokoliv. Ovšem pokud jde o pletení vánočky z devíti pramenů, vždycky to spletu a zamotám se. Nevím, čím to je," vysvětluje své problémy s vánočkou Zlatka Horáková z Tetína. Nejlépe lze pochopit systém pletení při sledování videa, které si můžete kdykoliv stopnout a vrátit se o pár vteřin dříve. Popisování, který pramen kdy přehnout, je dost matoucí. A teď už se pusťte do pletení vánočky!

Ze 4, ze 3 a ze 2 pramenů

Přestože jde o nejsnadnější variantu pletení vánočky, vlastně to vůbec není tak snadné. Zejména spodní díl, kterým je dobré začít, je pro začátečníky až dost náročný. Pak už jde jen o klasický cop a nahoru jen do sebe zamotané dva prameny. Krásně to vysvětlí slečna na videu.

 

Z 6 pramenů najednou

Tohle je už pro pokročilé kuchaře. Výhodou je, že nemusíte ve finále spojovat patra jako v případě předchozí vánočky. Vánočka bude hotová po jednom zapletení. Velmi jednoduše to popíše kuchař Petr Stupka. 

 

Z 9 pramenů najednou

Stejně jako u předchozí vánočky není nutné vrstvit patra, jste hotoví po jednom zapletení. Při pletení z 9 pramenů berete pramen z pravého kraje a přeložíte jej přes dva vedlejší a pod další dva. Tak střídáte pravou a levou stranu. Jde o velmi náročný proces, při kterém je snadné se zamotat. Jenže výsledek opravdu stojí zato. Nejlepší návod, který je možné najít, je jednoznačně od této milé stařenky, která evidentně ví, co dělá. Nabídne vám více variant, ale pokud máte zájem o nejsložitější vánočku z 9, zapněte video od 6:30.