Vánoce ve znamení ohně, středočeští hasiči se nezastavili

 

V průběhu letošních tří svátečních dnů se statistiky středočeských hasičů rozrostly o 56 nových událostí – 18 na Štědrý den, 19 v neděli na Boží hod a 19 v pondělí na Štěpána. Překvapivě jen v 10 případech šlo o požáry.

Jeden z celkových deseti požárů pomáhala likvidovat jednotka hasičů z Bělé pod Bezdězem v rámci mimokrajské výpomoci. Na první svátek vánoční odpoledne v Ralsku v okrese Česká Lípa totiž hořel areál bažantnice. Při ostatních devíti požárech vznikla škoda na majetku ve výši 1,517 milionů korun, z čehož téměř celá částka se vztahuje k požáru stodoly v Kouřimi na Kolínsku.

"Zprávu o objektu 12 x 65 metrů, který se ocitl v plamenech, přijalo operační středisko středočeských hasičů v neděli pár minut před 18. hodinou. Na místo vyjely profesionální jednotky z Českého Brodu a Kolína a JSDH obcí Kouřim, Plaňany, Kostelec nad Černými lesy, Pečky a Zásmuky. Vzhledem k počtu nasazených jednotek vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči dostali požár pod kontrolu po třech hodinách a za další dvě byla ohlášena jeho likvidace. Do rána zůstala na dohlídce požářiště místní dobrovolná jednotka, která asistovala i při dopoledním došetřování," říká Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů. Na místo se kromě vyšetřovatele požárů dostavil také policejní kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Ten následně označil místo, ze kterého byla odebrána chemická stopa k dalšímu zkoumání v laboratořích policie. Vše tak nasvědčuje tomu, že starší zemědělský objekt byl zapálen úmyslně.

"Kromě požárů zaznamenali středočeští hasiči za tři vánoční dny také 17 technických zásahů, 17 dopravních nehod, 9 záchran osob a zvířat a 3 úniky nebezpečných látek. Celkově byla při všech událostech v kraji jedna osoba usmrcena (sebevražda oběšením 25. prosince na Mladoboleslavsku), 24 lidí bylo zraněno a 8 zachráněno, převážně z výtahů a uzavřených bytů, na žádost policie nebo zdravotnické záchranné služby," pokračuje Holomčík.

Nejčastěji vyjížděly jednotky požární ochrany v okresech Mladá Boleslav (11), Praha-východ (8), Příbram (7), Benešov a Kladno (5) a Nymburk a Praha-západ (4). Naopak největší klid byl na Rakovnicku a Mělnicku, kde měli hasiči za tři dny po jednom výjezdu.

Klíčová slova: