Šmejdi v Neratovicích nemají šanci, podomní prodej zakazuje vyhláška

Senioři mnohdy netuší, co se na ně chystá
 

Podomní prodej je jedním ze současných problémů zejména pro lidi, které jsou nějak znevýhodněni. Jednotlivá města však drží v rukou nástroje, jimiž mohou tento nešvar vymýtit. V Neratovicích se svého práva chopili s grácií a tvrdě vyžadují dodržování vyhlášky.

Město Neratovice se pere s podomním prodejem úspěšně. Kdo vlastně klepe na neratovické dveře a co jim za to hrozí?

"Je to lepší, než to bývalo, podomní prodejci si dávají větší pozor," myslí si velitel městské policie v Neratovicích Rostislav Oplt. Podomní prodej z města zatím nezmizel úplně a samozřejmě se nedá předpokládat, že se informace o takové činnosti dostane k policii vždycky. Pokud ale někdo zavolá včas a vina je evidentní, v 98 procentech se "případ" dotáhne.

Na konci bývá obvykle pro podomního obchodníka, čili šmejda, jak se vžilo, pokuta. "Výše pokut se loni zvyšovala z tisícovky na pět tisíc," vysvětlil Oplt, podle něhož se strážníci pravidelně setkávájí s podomním prodejem levnější elektřiny, televizních a internetových služeb.

Nejdůležitějším krokem k prevenci před podomním prodejem je jednoznačně osvěta. Informovanost především seniorů se ve městě neustále zvyšuje nejrůznějšími semináři a akcemi policie. 

S jakými podomními prodejci se setkáváme nejčastěji?

  • televizní a internetové služby
  • levná elektřina
  • zařízení k úspoře vody
  • produkty RWE
  • parfémy
  • měření termokamerou

"My máme zkušenost z doby před sedmi lety, kdy se nikdo moc neuměl bránit a město nemělo žádný podobný zákon," svěřuje se Milada Michalíková z Neratovic na Facebooku. "Maminka si takhle koupila skvělý drahý vysavač na parní čištění koberců, protože moje dcera je astmatik, a ona chtěla, aby bylo všechno bez prachu. No, jenže předražený vysavač už vrátit nešel, musel se koupit. Byly to hlavně hrozně velké nervy, dvacet tisíc bylo tenkrát více než dnes. A navíc za vysavač!" Zkušenost, jako je tato, bohužel není ojedinělá.

Přestože většina měst stejně jako Neratovice podomní prodej zakázala, šmejdi se tam objevují i nadále. Navíc je známo možství případů, kdy zloději předstírají prodej různých věcí a jednoduše okradou seniory o životní úspory.