Pátrání po patnáctileté dívce skončilo jejím dopadením

Mladou dívku policisté našli, páchala trestnou činnost. Ilustrační foto.
 

Policie od 3. ledna pátrala po patnáctileté dívce z Mělnicka. Dívka se nevrátila ze školy. Nakonec byla dopadena při porušování zákona s jejím dvacetiletým přítelem. Jak je to s ostatními ztracenými dívkami a co za tím může být?

Od 3. ledna policie pátrala po středoškolačce, která odešla do školy, ale zpátky domů se už nevrátila. 

"Dívka byla ve škole, ale ze školy se už domů nevrátila. Navíc o sobě nedala nikomu žádnou zprávu a její mobilní telefon zůstal nedostupný," vysvětlila tisková mluvčí policie  Markéta Johnová. Policie po patnáctileté dívce pátrala několik dní. Na výzvu policistů reagovalo několik obyvatel Mělníka, kteří telefonicky předali policistům infromace o pohřešované dívce. Přestože policie inteznivně prověřovala informace od občanů, k nalezení dívky žádný z tipů nevedl. 

Pohřešovanou dívků z Želíz na Mělnicku policie nakonec našla až o několik dní později, a to 7. ledna, kdy v odpoledních hodinách byla dívka dopadena policií při porušování zákona. "Nebudeme zveřejnňovat, o jaký trestný čin šlo. Jak vzhledem k povaze případu, tak kvůli mladému věku původně pohřešované dívky," vysvětlila  Markéta Johnová. Dívka během páchání onoho trestného činu nebyla sama, nýbrž v doprovodu dvacetiletého mladíka. Nejspíše šlo o jejího přítele. 

Z policejních statistik vyplývá, že dívky, které jsou ještě školou povinné a začnou se pohřešovat, v naprosté většině případů policie dopátrá do tří dnů. Obvykle za jejich útěky z domova stojí problémy ve škole, šikana nebo neshody s rodiči. Dívky obecně z domova utíkají zhruba stejně často jako chlapci. Většinou následuje přespávání u přátel a nakonec návrat domů.

Drogy a mladiství v ČR
Ze statitstik českého statitstickéh úřadu vyplývá, že zkušenosti s nadměrným pitím alkoholu má více než polovina patnáctiletých gymnazistů, přičemž se dá předpokládat, že na jiných typech škol bude situace spíše horší nežli lepší. Podle odborníků se v České republice také zvyšuje procento studentů, kteří mají zkušenost s cigaretami a marihuanou. Naproti tomu uživatelů tvrdých drog v České republice poprvé od roku 2003 ubývá.