Poškozujete si svou DNA opalovacím krémem?

Než si koupíte opalovací krém, tohle raději zkontrolujte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čeští vědci už si jsou jistí: Některé opalovací krémy mohou porušit vaši DNA. Látka v nich obsažená totiž není pod vlivem ultrafialového záření stabilní a pak venku v proměněné formě může působit úplně jinak, než by měla!

Mysleli jste si, že když se natřete opalovacím krémem, je vše zachráněno a vy se chováte zodpovědně ke svému zdraví?

Pokud máte špatný opalovací krém, je to přesně naopak! Vědci z Masarykovy univerzity zjistili, že jedna látka, která je běžnou sočástí některých krémů, není pod vlivem ultrafialového záření stabilní a v přeměněné formě může poškozovat DNA.

O kterou látku jde? 

Jedná se o ethylhexyl metoxycinamát (EHMC), který je rovněž v některých dalších výrobcích. Například v pleťových krémech, parfémech nebo lacích na vlasy. Možná vás potěší, že se postupně přestává používat. Jenže i tak si pořád můžete tyto krémy a parfémy bez problému koupit v drogerii!

  • Co vlastně dělá? Tato látka by nás původně měla chrínit před nebezpečným slunečním zářením, které poškozuje naši kůži. Jenže pod vlivem slunečného zářen se sama proměňuje a mění prostorové uspořádání svých molekul. Tímto způsobem dochází k takzvané izomerizaci, kdy sloučeníny mají stejnou chemickou značku, jenže právě kvůli jejich prostorovému uspořádání nezůstávají stejné její vlastnosti.

 

"Vlastnosti nezměněného EHMC se zkoumaly, ale biologické účinky přeměněné formy doposud ne," uvedl vedoucí týmu z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Pavel Čupr. Co to znamená v praxi? Tato výsledná látka může mít genotoxický efekt a tedy působit na DNA člověka dost špatným způsobem. "Potenciálně může způsobit mutace v genomu, které by mohly vyvolat i závažná onemocnění," vysvětluje doktorandka Anežka Sharma, která se na výzkumu podílela.

Jaké je řešení? 

Výzkumníci by si přáli, aby se výsledky jejich zkoumání dostaly do širšího povědomí a aby "se vědělo o nebezpečí používání EHMC. "Chceme se zasadit o to, aby se o výzkumu dozvěděly například instituce Evropské unie," vysvětlila mluvčí univerzity Ema Wiesnerová.

Tento krok by měl pochopitelně smysl dokonce i když se obecně od používání této látky upouští. Nejlepší radou v tomto směru však bude pro jistotu si složení svého krému dobře zkontrolovat a nestavět se před volbu: Rakovina kůže z přílišného opalováni, nebo porušení DNA?

Co ostatní kosmetika?

Velkou otázkou je to, jestli jsou další krémy, které se vyrábějí rovněž testovány až při konfrontaci s UV zářením na kůži. Nemusí přitom jít právě jen o krémy proti slunci, ale i veškeré další produkty, které denně nanášíme na naši kůži.

Kůže je našim největším orgánem a i když se nám to nemusí zdát, právě přes ni přijímáme do těla látky o kterých vlastně vůbec nic nevíme. Často jsou neznámé především dlouhodobé výsledky používání chemických látek. Možná bude nakonec nejlepší se držet ve stínu, a když se člověk přeci jen spálí, tak se doma namazat jogurtem.