Babišova EET způsobuje zmatek na festivalech: Balónek i párek s účtenkou, vlastní produkt bez

Těžko říct, jestli záleží na tom, od koho jste prase koupili...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je tu čas letních festivalů a evidentně i velkých zmatků. EET dává zabrat snad každému, kdo se tam chystá přivydělat nějakou tu korunu. Hudební festivaly se s elektronickou evidencí tržeb doslova perou. Už jen vstupné na akce a účtenka za něj vyvolává otázky. Někde ji dostanete, jinde ne...

Chaos, zmatek a zánik mnoha firem. Tak zněla z úst většiny občanů, kteří se snažili v České republice podnikat, definice EET. Teď nastávají další zmatky. Letní hudební festivaly a prodeje s nimi spojené. Už u vstupní brány se nedivte, že nedostanete účtenku.

To ještě totiž nemusí znamenat porušení nařízení, ale to, že akci pořádá například příspěvková organizace města. V takovém případě je festival od EET osvobozen. I toto pravidlo ale bude platit až od března roku 2018. Do té doby jsou od evidencí tržeb osvobozeni všichni organizátoři festivalů.

Občerstvení na festivalech

Klobása na tácku, k tomu jedno pivo a ještě koupit nějaký ten festivalový suvenýr na památku? Kromě toho si ale domů odnášíte i plné kapsy účtenek. Nebo ne?

Od března 2018 by měl stánek s pivem v kelímku a párkem na tácku mít EET. Bude záležet i na tom, jestli můžete před stánkem i posedět a v jaké míře je zakrytý. To posoudí kontrolní orgány a finanční správa. Pokud by totiž šlo například o VIP stany s obsluhou, pak už jde o restauraci. V tomto případě musí mít zařízení evidenci tržeb už letos.

Dalším typem stánku je ten s balenými potravinami. Tam točené pivo nenajdete. Maximálně v plechovce. Jde tedy o potraviny, které majitel stánku pouze přeprodává. V tomto případě musí evidovat už letos. I tady se dá ale účtence vyhnout, a to konkrétně u piva. Stačí plechovku otevřít, přelít do kelímku a je to v "suchu". Pak by měl provozovatel stánku čas na EET také až do března příštího roku.

 

Kontroloři od začátku EET udělali tisíce kontrol po celé republice. Mluvčí finanční správy Petra Petlachová ujistila, že se chystají i na letní festivaly.

Kdo může být v klidu?

Zatoužili jste na festivalech otevřít stánek s vlastním medem či s vlastnoručně pletenými svetry? Není problém. I tady platí EET až od března 2018. Něco jiného je to například u reklamních produktů hudební skupiny. Tedy CD, trička s logem kapely,...

A že si kluci v čele s Andrejem Babišem dali záležet, potvrzuje i to, že účtenku obdržíte už nyní například za nafukovací balónek. V pozoru jsou i pojízdné tetovací salóny a zmrzlináři. Ti mají ale také čas do března příštího roku. Otázkou zůstává, jak by to bylo v případě, kdyby točenou zmrzlinu opět prodával bývalý ministr financí Andrej Babiš....