Zámek spojený s kauzou Davida Ratha ožije. Znovu půjde o milióny

Takhle to mělo vypadat, kdyby se vize exhejtmana Ratha proměnila v realitu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath chtěl z buštěhradského zámku udělat výstavní místo kraje. Stát to mělo desítky, možná i stovky miliónů korun. Teď je kolem kulturní památky opět rušno. Plány jsou mnohem skromnější, ovšem o to uvěřitelnější.

Dlouho to vypadalo, že zámek v Buštěhradu prostě spadne. Když se však po komunálních volbách dostala ke starostování architektka Daniela Javorčeková, situace se změnila. Z části památky se stane infocentrum, které bude propagovat i široké okolí. Práce začnou už letos na podzim. "Hotovo by mělo být na jaře," má jasno nejvyšší představitelka města.

Město snad bude mít 100 %

Před rekonstrukcí je i část zámku, která zatím patří Středočeskému kraji. I to by se však mohlo brzy změnit. Hejtmanství pravděpodobně už v létě svůj díl převede bezplatně na město, které tam chce mít například prostory pro seniory nebo místní spolky. Jaroslava Pokorná Jermanová z pozice hejmanky bude zřejmě žádat záruku, že Buštěhrad svůj skvost obratem neprodá. Měla by to však být jen formalita. Podle starostky se totiž s ničím takovým nikdy nepočítalo. 

Zničený komplex, který byl za minulého režimu využíván jako zemědělské družstvo, koupila po roce 1989 firma Petěrsburg. Hlavně rakouský kapitál však na plánovanou stavbu hotelu nestačil, společnost dokonce skončila v exekuci.

Už loni město opravilo například fasádu severní části budovy. Milion korun šlo částečně z dotací ministerstva kultury. Na infocentrum bude potřeba ještě o milion více, přispívat bude i kraj. Pokusů o kompletní rekonstrukci už zde proběhlo několik. Minulá krajská vláda se chystala do projektu pustit a celkové náklady vyčíslila na 120 milionů korun. Nakonec z toho však sešlo, prý kvůli změně dotační politiky. 

Létaly tam desítky miliónů

Nejambicióznější však byl nápad někdejší hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Začal obnovou zahrad za 38 milion korun, což však dodnes budí značné rozpaky a řada lidí tvrdí, že šlo klasický tunel. Kdo měl možnost nahlédnout do spisu po zatčení bývalého politika, tak si jistě všiml, že právě tato položka tam také figurovala. I když byl Rath nepravomocně odsouzen za manipulace s veřejnými zakázkami, pražský vrchní soud rozsudek později zrušil.

O jistých nesrovnalostech může svědčit i fakt, že zatímco kraj počítal na opravy se zmíněnou částkou přes sto milionů korun, výběrové řízení vypsané Davidem Rathem vyhrála společnost Konstruktiva Branko, která rekonstrukci vyčíslila na 215 milionů korun. Také zde probíhalo policejní vyšetřování. Celá kauza ještě není u konce, soudy by měly opět rozhodovat o vině či nevině exhejtmana Ratha. Buď jak buď, buštěhradskému zámku se snad konečně blýská na lepší časy.