Taxikář okradl cizinku o více než jedenáct tisíc korun

Dávejte si pozor, do jakého taxíku nastoupíte
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Podle pražského magistrátu šidí zákazníky třetina taxikářů. Stížností ale přibývá a téměř každý z nás si vzpomene na případ, kdy nebyl s částkou za odvoz spokojen. Taxikář, kterého si v Praze objednala cizinka, se stal asi největším podvodníkem v historii. Nešlo totiž o pár korun, ba ani stovek korun. Za čtrnáctikilometrovou jízdu vyžadoval po ženě dvanáct tisíc.

Asi nikoho z nás nepřekvapí, že stejná trasa domů nás stojí pokaždé jiné peníze. Dvacet či třicet korun kolikrát neřešíme. Jak byste se ale zachovali, kdyby po vás chtěl taxikář o několik tisíc víc? A ještě v cizí zemi?

V odpoledních hodinách oznámila recepční hotelu v Praze 4 na služební telefon strážníků, že má v recepci klientku, která byla pravděpodobně okradena taxikářem. "Cizinka strážníkům sdělila, že nastoupila u Staroměstského náměstí do zaparkovaného vozidla označeného jako taxi a požadovala odvoz do hotelu na Praze 4," uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. 

Adresu a fotku hotelu ukázala řidiči i na svém mobilním telefonu. Po skončení jízdy se ho zeptala, kolik bude platit. Taxikář požadoval částku 480 euro. V přepočtu tedy dvanáct tisíc korun. Když mu sdělila, že má u sebe pouze 50 euro, řekl jí, že je to málo a že ji odveze k bankomatu. A to také udělal a turistka z něj vybrala tři tisíce korun. Ani to ale taxikáři nestačilo. Nakonec se spokojil s 50 eury a pěti tisíci korunami. "Žena od něj požadovala stvrzenku a obdržela ručně psaný doklad. Pak ji odvezl zpět k hotelu," dodala Seifertová.

Paměťová jednotka, kterou musejí všechny taxametry obsahovat, je klíčová pro efektivní daňovou kontrolu. S pomocí speciálních čteček by finanční úřady uměly data v paměti zkontrolovat a případné nesrovnalosti včas odhalit. 

Zaplacená částka se ženě nezdála a informovala o tom recepční hotelu. Ta zavolala strážníky ze skupiny Taxi. Hlídka ženu doprovodila na služebnu, kde turistka na taxikáře podala trestní oznámení. Necelé tři hodiny od získání informací nalezli černé vozidlo označené střešní svítilnou taxi a řidiče odpovídajícího popisu v Pařížské ulici.

Pětačtyřicetiletý muž strážníkům předložil doklady potřebné k provozování živnosti. Nejdříve tvrdil, že dostal zaplaceno jen 407 koun, nakonec se ale přiznal. Tento muž strážníkům není osobou neznámou a v minulosti s ním několikrát řešili obdobné protiprávní jednání.

Klíčová slova: