Český Brod otevře novou školu: Vyřeší to definitivně nedostatek míst?

Vyřeší nová škola problém úplně?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Velké problémy s nedostatkem míst ve vzdělávacích ústavech řešili na českobrodské radnici. V následujícím školním roce by mělo být vše v pořádku. Je to však dlouhodobé, nebo komplikace přijdou za pár let znovu?

V každém městě se řeší něco. Někde opravy silnic, jinde revitalizace parků, ovšem v Českém Brodě byl pomyslnou "Achillovou patou" nedostatek míst pro školní děti. Různé návrhy na to, jak tento problém úplně vymýtit, už bylo hodně. Ovšem ten, který pravděpodobně konečně zafunguje, vznikl až s s ohledem na blížící se nový školní rok.

Přestavba bývalé nemocniční prádelny na školní jídelnu přišel na celkem 11 mil. Kč a dotace opět z ministerstva financí dosáhla částky 6,6 mil. Kč. 

Ve městě totiž postupně vzniká nová školní budova, která je již prakticky hotová. Zrodila se přestavbou starého nevyužívaného nemocničního pavilonu a od září byla měla přivítat hned 180 dětí prvního stupně.

Jak bude škola vypadat?

Momentálně se v ní dokončují poslední detaily. Do konce tohoto týdne by měl být hotový výtah, nainstalované protipožární dveře a také dokončeny terénní úpravy v okolí budovy. "Odstraňují se poslední vady a nedodělky, instalují se také vnitřní dekorace a dodělávají venkovní úpravy, jako jsou sportovní hřiště a veřejná zeleň. Kolaudační prohlídka proběhne tento pátek 21. 7.," sdělil nám starosta města Jakub Nekolný.

Rekonstrukce školy z bývalého nemocničního objektu na školní budovu stála 41,8 milionu korun, z čehož dotace z ministerstva financí činila 25,6 mil. Kč.

Objekt o užitkové ploše 1 527 metrů čtverečních je zasazený v zeleni, současně ale je také v blízkosti centra. Spolu se školou se budovala také jídelna, která je již zkolaudovaná. Budova se nachází v areálu u nemocnice a vstup do ní bude z ulice Bezručova.

"Nová škola bude mít kapacitu celkem 8 kmenových tříd po třiceti žácích a otevře se na začátku nového školního roku, tedy 1. září," potvrdil Nekolný.

 

Nová škola nemusí stačit

Sice to vypadá, že Český Brod má o problém méně a školních míst bude dostatek, ovšem nemusí to tak docela být pravda. "Nová škola sice vyřeší problémy s kapacitou, ale jen pokud se nerozjede masivní výstavba na rozvojových plochách města," podotkl starosta a myslel primárně prostory po bývalém cukrovaru. Pak je zřejmé, že by se do města nastěhovalo více lidí a bylo by tak logicky třeba více prostor.

Dalším možným problémem, proč by tato navýšená kapacita nemusela stačit, je legislativní úprava, jako jsou snížení maximálního početu dětí ve třídách či povinné dělení tříd na určité předměty. Nekolný a celá radnice má tak radost, ale tuší, že úspěch může být klidně pouze dočasný.