Bouřlivá debata kolem napadení muslimky: Přestupek nebo trestný čin?

Většina bazénů v Praze odmítá povolit muslimkám a jejich dětem vstup
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pražští policisté se i nadále zabývají konfliktem v parku Divoká Šárka. Tam si žena fotila dvě muslimky, následně jim zakázala vejít na koupaliště a nakonec jedné z nich dala pěstí. Napadení vede policie jako přestupek. Nejen na sociálních sítích se ale teď řeší, jestli policie posuzuje situaci adekvátně. 

Konflikt vznikl v parku Divoká Šárka, kde si žena fotila jednu ze dvou procházejících muslimek. A to jen proto, že měla na hlavě tradiční šátek hidžáb. Už to ale fotící ženu pobouřilo a rozhodla se zakročit. Muslimky měly namířeno na pražské koupaliště, a to i se svými dětmi. "Nějaká žena si nás začala fotit. Poté, co byla česky a slušně požádána, ať toho nechá, že si nepřejeme, aby nás fotila, natož děti, začala nám sprostě nadávat," popsala žena na sociální síti.

Napadení muslimky

Muslimská žena se nechala slyšet, že došlo nejen ke slovním urážkám, ale i k fyzickému napadení. "Nadávala, že jsme bubáci a ať táhneme do pr.... a ať se neopovažujeme jít na koupaliště. Poté mojí kamarádce dala pěstí a kopla do ní," popisuje dál situaci česky hovořící muslimka.

Hidžáb doslova znamená clona nebo závěs. A samozřejmě dnes hodně diskutovaný tradiční šátek pro muslimské ženy. Ty tak zahalují nejen vlasy, ale i krk a poprsí.

Je vyšetřování adekvátní?

"Věc prošetřujeme pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití," uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan. Případem se zabývá nejen policie, ale také facebooková skupina Proti projevům nenávisti. Podle nich nejde o přestupek, nýbrž o trestný čin. Pokud se stane takový útok z rasového či náboženského důvodu, ve většině případů prý o trestný čin jde. Otázkou zůstává, kolik takových napadení ještě muslimky čeká...