Kolik si vyděláte v různých oborech? Odhalte, co je zlatý důl a kde se udřete za málo!

Pracujete ve správném oboru? Odhalte, kolik berou HR pracovníci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud se dovoláváte spravedlnosti, zapomeňte na ni. Trh se řídí nabídkou a poptávkou, nikoliv morálními principy. Zdravotní sestřičky pláčou, zatímco IT odborníci si pískají. Jak je to ve vašem oboru? Srovnejte svůj plat s ostatními v obdobném odvětví! 

Přestože jsme se konečně dostali z ekonomické krize a užíváme si výhody nízké nezaměstnanosti a zvyšování platů, v některých oborech to až tak "horké" není. Sociální nůžky se otevírají stále více. Lidem s vyšším platem se zvyšuje mzda skokově i o desetitisíce, těm s malým příjmem jen velmi pomalu a v řádech stokorun. 

Která odvětví jsou "zlatý důl"? 

Nejvíce si vydělají bankéři a ajťáci, hned po nich poměrně překvapivě elektrikáři a plynaři. Špatně si nevedou ani lidé, kteří pracují v oborech jako výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla.

Kouzelná průměrná mzda tvoří 28 tisíc korun. Jenže na ni dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou. 

Nadprůměrné platy si užívají vědci, ale také technici. Dostatečně zaplacení jsou také pracovníci v těžebních oborech. (Což stále platí pro odvětví, nikoliv však pro baníky.) Práce s penězi je opět oceněna více penězi. Pracovníci finančních společností si vydělají. Dobrým „kšeftem“ je i HR, kde se vydělává na propojení zaměstnanců se zaměstnavateli. Následuje administrativa a stavebnictví. Nejchudším oborem je naopak pohostinství. Především pak ubytování a stravování. Na méně si přijdou už jen zaměstnanci úklidových služeb a pomocná síla bez kvalifikace. 

Pražské platy

Porovnejte svůj plat s tím, jaký mají ostatní. Nemusíte se přitom nikoho ptát. Stačí zadat to, kde pracujete, jakou nesete zodpovědnost, co přesně děláte a nakonec i váš výdělek. Možná to bude skvělým krokem k tomu, říct si o větší balík!

V hlavním městě koncentrovaná sídla velkých i menších společností se podílejí na vysokém průměru pražských platů. Ten zvyšuje především vysoká koncentrace vyšších manažerských pozic a také obchodnicky orientovaných pozic, které jsou dobře placené vždy. "V Praze je však i vyšší konkurence na trhu práce. Působí přetlak vysokoškolsky vzdělaných a kvalifikovaných zaměstanců, tím se dostávají platy níž," vysvětluje business analytik Zdeněk Němec. 

Ženská otázka

Ženy si vydělají průměrně o 5 tisíc méně než muži. Zajímavé však je, že jakmile se ženy „přelijí“ do konkrétního oboru, klesá jeho prestiž a také ohodnocení. Příkladem může být klesající ohodnocení zaměstnanců v oboru rekreace. Dříve mužská doména byla zaplacena mnohem lépe před příchodem žen na stejné pozice. Princip funguje i obráceně. Například programování bylo dříve oborem, v němž dominovaly ženy. Jenže platy začaly stoupat, až když do oboru vstoupili muži. Podrobně se touto otázkou zabývala Paula England, která svá zjištění opírá o sociologický výzkum velkých statistických dat. 

Mediánové platy podle profese

Medián nám řekne o reálných platech trochu více nežli pouhý průměr. Protože zatímco průměrný plat zjistíme součtem všech a vydělením počtem platů, medián vzniká jinak. Medián získáme, jestliže seřadíme posloupnost údajů. To znamená, že seřadíme všechny cifry od nejvyšší po nejnižší. Počet pak vydělíme dvěma a podíváme se na plat v tomto středu. V České republice ve většině odvětví převládají nižší mediány oproti průměrným platům. Zkrátka spoustu peněz bere jen málo lidí, kdežto málo bere spousta.  Mediánový plat se proto dá považovat za bližší realitě většiny zaměstnanců.

Ekonomičtí a finanční náměstci 79 tisíc
Lékaři v radiologických oborech 62 tisíc
Specialisté na logistiku 38 tisíc
Farmakologové 37 tisíc
Fyzikální chemici a chemici analytici 33 tisíc
Řídicí pracovníci v oblasti úklidu 29 tisíc
Všeobecné sestry  26 tisíc
Praktiční lékaři 23 tisíc
Cukráři 14 tisíc
Kuchaři  15 tisíc
Instalatéři  19 tisíc
Svářeči 21 tisíc
Uklízečky 11 tisíc

 

Klíčová slova: