Facebook zachvátil vir: Dokáže zneužít bankovní data i hesla. Jak ho zničit?

Dejte si pozor na své pc i mobily...
Zobrazit fotogalerii (2)
 

"Nikdo, prosím, neotvírejte zprávy ode mě, nic vám neposílám, je to vir." Tak zní stovky statusů uživatelů sociální sítě. Stalo se vám to taky? Víme, co to znamená.

Zpráva vypadá takto: vaše jméno video a smajlík plus odkaz na video, které byste neměli otevírat. Ten, kdo vám ji poslal, o tom ale vůbec neví. Zkrátka stačí se podívat na profil někoho, jehož profil už byl napadený, a začnou vám chodit desítky zpráv. To, že je posíláte i vy, se jistě brzy od svých přátel dozvíte. Facebookový virus je nebezpečný počítačový parazit. Získá vaše citlivé informace z počítače.

Facebookových virů je několik

Ten, o kterém aktuálně víme a mluvíme, je virus Zpráva. Jedná se o jednu z mnoha škodlivých variant. Virus dokáže zjistit a využít vaše osobní údaje a pěkně vám zkomplikovat život. Tato varianta, která aktuálně zachvátila celou Evropu, se šíří pomocí chatovacího okna. Tento virus vyskočí, jak už název napovídá, jako zpráva, jež byla zdánlivě zaslána vaším přítelem a obsahuje normálně vypadající odkaz. Jenže - neobsahuje a vy jedním klikem napomůžete k šíření dál.

Krom toho dojde i k napadení počítače. Vir, který ho napadne, je schopný zablokovat antivirový software a stáhnout další škodlivý malware do systému. 

Facebookový virus má mnoho podob, například: Dětská pornografie, Facebookový virus Změna barvy, Facebookový virus Žádost o přátelství, Facebookový virus Automatický příspěvek na zeď, Facebookový virus Zpráva, Facebookový virus Pozvánka, Facebookový virus Stalker, Facebookový virus “hahaha”...

 

Jak odstranit facebookový virus?

Nečekáte-li zprávu od vašeho přítele, měli byste takové zprávy jednoduše ignorovat. Jenže kdo z nás v tu chvíli pozná, jestli zprávu čeká, že? Pro jistotu je dobré se i vyhnout jakýmkoli hrám nebo aplikacím na FB. 

 

Jestliže už ale k napadení došlo a byli jste oklamáni některou verzí virusu, první věc, kterou udělejte, je změna FB hesla. Určitě kontaktujte své přátelé o problému a varujte je před zprávami od vás. Stáhněte Reimage nebo Plumbytes Anti-Malware, aktualizujte jej a spusťte kompletní sken systému pro ujištění, že se ve vašem počítači žádné viry nenacházejí.

Klíčová slova:
vir