V Polepech opravili atraktivní splav. Ten nyní láká k návštěvě

Nový splav v Polepech je opravdu lákadlem. Takhle se po něm procházeli první návštěvníci.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obec Polepy možná nikomu nic moc neřekne, nicméně nově zkrekonstruovaný splav doslova láká k tomu, aby k němu člověk podnikl výlet. K čemu původně splav sloužil a čeho se týkaly rekonstrukce?

Možná si říkáte, kde vlastně Polepy jsou. Nacházejí se asi dva kilometry jižně od Kolína na poloviční cestě do Červených Peček. Část obce je rozložena po obou březích potoka Polepky. Momentálně tu žije asi 600 obyvatel.

Největším lákadlem je bezesporu splav, který je navíc aktuálně nově zrekonstruovaný a doslova se těší na své první návštěvníky. "Rekonstrukce se týkala především bočních stěn splavu a celé plochy kolem," sdělil nám starosta obce Rostislav Vodička.

Původně sloužil k jiným účelům

Splav totiž fungoval k napouštění tamního rybníka pro mlýn, ale ten už bohužel nefunguje. Rybník ale dodnes slouží jako požární nádrž pro celou obec a je také zanesen do územního plánu. Splav sice má své roky, ale pořád je velmi atraktivní. Nejvíce ho poškodila povodeň, která se stala v roce 2013.

Zajímavostí je, že splav hlídá vodník, který se jmenuje Vavruch. Dostal jméno podle někdejšího Vavruškova mlýna.

Obci se ale podařilo získat dotaci a nyní byl slavnostně otevřen. "Dotační titul od ministerstva životního prostředí nám poskytl 70% pokrytí vynaložených financí, zbytek jsme dotovali sami, celkově se jednalo o částku okolo 700 000 Kč," vysvětlil starosta obce.

Soukromý rybník nyní čeká na vyčištení, okamžitě potom se počítá s tím, že bude opět napuštěn. Pěkně zrekonstruovaný splav nyní láká k možnému výletu. Ideálně se k němu dostanete procházkou údolím Polepky.