Velvaráci budou mít nový most. Ale radost z toho nemají

Velvaráci se obávají rušné těžké dopravy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

To, co by v jiných obcích vzbudilo nadšení, sklidilo ve Velvarech především obavy. Kdy bude nový most stát a z čeho jsou místní tak nervózní? A mají vůbec důvod k obavám?

Trapným otázkám, jestli už mají Velvaráci dost vajíček natvrdo pro stavbu mostu, bude lepší se vyhnout úplně. Těch si už užili dost a dost. Most bude každopádně znamenat důležitou spojnici mezi severem Čech a Prahou. O stavbě je už na kraji rozhodnuto a práce začnou už na jaře. Jenže většina obyvatel je proti. Proč?

Ve městě už jeden most přes Bakovský potok je, jenže ten pochází z 19. století a je už dlouho v havarijním stavu. Paradoxně jeho uzavírka v roce 2014, následovaná provizorní úpravou a zavedením pomalé kyvadlové dopravy pomocí semaforu, měla pozitivní vliv na život místních. "Toto omezení nám ulevilo, protože po mostě nemohla jezdit nákladní auta od Černuce," vysvětluje Radek Moulis, tajemník Městského úřadu ve Velvarech.  

Most bude realizovat vítězná společnost Dopravstav. Postará se i o nové povrchy chodníků a silnice. Stát bude 16,5 milionu korun a radnice počítá s tím, že práce budou trvat asi půl roku. Finance na most jsou z 85 % poskytnuty evropskou dotací. 

"Z nového mostu se teda určitě neraduju, jestli tady zase bude tak hustá doprava, je to fakt ostuda. Těžká auta do centra města nepatří. Měli by raději invesetovat do obchvatu," rozčiluje se na sociální síti Marek Bednář z Velvar.  

Jeho obavy jsou přitom oprávněné, protože se stavbou mostu to půjde rychleji než s odvedením dopravy. "Až se postaví nový most, byly bychom rádi, kdyby se dotáhla do konce přeložka silnice, který by odklonila nákladní dopravu z města," potvrzuje tajemník. Bohužel zatím je projekt stále jen ve fázi příprav.

"Musí se připravit projektová dokumentace na doprovodné stavby, kterými je i obchvat Velvar a Černuce. Čeká nás žádost o stanoviska EIA," potvrdil mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař.