Placené parkování v centru zajistí Nymburku statisíce. Co s nimi provede?

Nymburské centrum už nově nebude veřejným bezplatným parkovištěm
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Již za pár dní se v historickém centru Nymburka změní systém parkování. Tam, kde až doposud mohli všichni parkovat zdarma, to už nepůjde. Jaké budou poplatky a proč se vlastně k podobnému kroku přešlo?

Velké změny čekají řidiče v rámci parkovacího režimu v samotném srdci města, a to již od 1. září. Tam, kde nyní mohou majitelé osobních aut bezplatně nechávat svá auta, zatímco například řeší záležitosti na úřadech nebo si zajdou na rychlý oběd, budou výhradně jen stání za poplatek.

V současné době už neexistují vyhrazená místa pro konkrétní auta firem. Nymburští podnikatelé se ale strachovat o to, kde zaparkují, nemusí. Město jim totiž poskytne parkovací karty, se kterými budou moci stát zdarma kromě návštěvnické zóny téměř všude.

Cílem je regulace dopravy

Problémem v centru města je dlouhodobě větší poptávka po parkování, než je nabídka míst. "Chceme také vymýtit nekázeň řidičů tak, aby parkovali jen na místech k tomu určených. V centru města je 1 014 parkovacích míst, přes den tu přitom parkuje až 1 500 vozů," sdělil nám nymburský starosta Pavel Fojtík přesná čísla.

Nový systém by měl podle propočtů radnice přinést do městského rozpočtu okolo 1,3 milionu korun. "Tuto celou částku chceme opět investovat do dopravy," vysvětlil tiskový mluvčí města Petr Černohous, kam radnice plánuje vydělané finanční prostředky umístit.

Trojice zón

Parkování v historickém centru města se nově rozdělí do tří zón. První je "Návštěvnický režim", kde budou moct parkovat pouze návštěvníci města. Tato zóna má pomyslnou oranžovou barvu a patří do ní lokalita náměstí Přemyslovců a část ulice Soudní.

Novinkou pro řidiče je možnost využití mobilní aplikace pro úhradu parkovného, systém by měl být spuštěn během září. Stačí si do chytrého telefonu nainstalovat platební aplikace smart4city a prostřednictvím internetového bankovnictví pohodlně zaplatit.

Druhou je "Smíšený režim", který je označený zelenou barvou. Oblast je určena pro návštěvnické, rezidentní a abonentní parkování. Patří sem Eliščina třída, Vodárenská ulice, Kostelní náměstí, ulice Na Fortně, ulice Pod Eliškou, Palackého třída, ulice Dlouhá třída, ulice Na Rejdišti, část ulice Soudní a ulice Na Přístavě.

Třetí a zároveň poslední zónou je "Rezidentní režim", který je oblastí pro rezidentní a abonentní parkování a je označen modrou barvou. Patří do něj ulice Jízdecká, Malé Valy, Tyršova, Hradební a Dlážděná.

Výjimku ve všech zónách s parkovacím automatem tvoří osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P, kteří jsou od poplatku plně osvobozeny. Platí to ale jen při stání na příslušném vyhrazeném místě pro vozidlo přepravující osobu tělesně postiženou nebo osobu pohybově postiženou.

Parkování zdarma nevymizí

Pokud má někdo stále zájem umístit svůj vůz někam, kde za to nebude platit, pak tu možnosti jsou, ač je jasné, že po tomto novém systému už jich tolik nebude. "Celý nový systém zavádí změny hlavně v městské památkové zóně. Placené parkování u Obecního domu a v Nerudově ulici zůstává nezměněn. V ostatních částech města bude parkování stále ve stejném režimu jako doposud zdarma," dodal Černohous.

Takže místa, kde se dá parkovat zdarma, stále budou, ale člověk bude muset od svého vozu do centra města udělat pár kroků po svých, pokud má zájem ulehčit své peněžence.