Ze sázavské radnice je zázemí pro děti a policii. Hodí se i pro chlapce s autismem

Zrekonstruovaná budova bývalé radnice je nyní opravdu atraktivní. Podívejte se do fotogalerie, jak to vypadá uvnitř
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by to byl řekl, že děti a policisté najdou své místo v bývalém objektu radnice. Fungovat to ale nejspíše může, jelikož v Sázavě se k podobnému kroku uchýlili. Jakým způsobem město přestavby docílilo a kolik se muselo vynaložit prostředků?

Zajímavým způsobem využila Sázava nevyužitou bývalou radnici. Úspěšné rekonstruční práce totiž přinesly spoustu prostoru, a proto nyní v budově bývalého městského úřadu ve Školské ulici bude sídlit mateřská škola, školní družina, zájmové kroužky i služebna městské policie.

Rekonstrukce probíhala ve dvou etapách

Samozřejmě bylo s bývalou radniční budovou hodně práce, a proto se celý projekt chtě nechtě musel rozdělit na dvě části. "První etapa rekonstrukce proběhla v roce 2014, stála milion korun a město ji zaplatilo ze svého. Letos jsme s pomocí dotace udělali opravy za tři miliony korun," popisuje sázavský starosta Petr Šibrava.

"Vyměnili jsme okna, střechu, zateplili plášť, upravili vnitřní prostory, rekonstruovali dešťovou kanalizaci a opravili příjezdovou komunikaci a parkovací stání. Začali jsme s úpravou zeleně a počítáme ještě s výsadbou dalších stromů a keřů. Na zahradu během zimy dodáme také další herní prvky pro děti."

Vítaná proměna

Rekonstrukci budovy uvítala i ředitelka Základní a mateřské školy Sázava Zdeňka Kotzotová. Populace podle ní vzrostla a prostory mateřské školy přestaly stačit. Přestavbou budovy bývalého úřadu získala školka 24 nových míst.

Oprava stála dohromady 4 miliony korun. Město na ni dostalo dotaci 980 000 korun ze Státního fondu životního prostředí, zbytek zaplatilo z vlastních zdrojů. Druhou etapu realizovalo v letošním roce.

"Otevřeli jsme tady jedno ze dvou původně plánovaných oddělení mateřské školy. K tomu tady vznikla dvě nová oddělení školní družiny, jejíž prostory už přestávaly stačit," popisuje ředitelka. Kromě školky a družiny našly v objektu zázemí také zájmové kroužky – výtvarný, šachový, anglický, mladých hasičů a připravuje se kroužek šikovných ručiček.

V budově je i místnost uzpůsobená speciálním potřebám jednoho z předškoláků. "Třetím rokem naši mateřskou školu navštěvuje chlapec s těžkou formou autismu. Nechtěli jsme ho vytrhnout z rodiny a poslat do speciálního zařízení, zařídili jsme mu asistentku a je tady s ní v běžné třídě. Když není v pohodě, je unaven, s asistentkou odejde do speciálně vybavené třídy, pohraje si tam, uklidní se a vrátí se zpátky," popsala Zdeňka Kotzotová.

Široká historie

Budova ve Školské ulici, původně rodinná vila ze 40. let minulého století, připadla městu po druhé světové válce. Po celou dobu v ní byla úřadovna – nejprve policie, potom místního národního výboru a posléze městského úřadu.

Protože však nesplňovala parametry moderního úřadu, rozhodlo město v roce 2012 zrekonstruovat pro potřeby samosprávy bývalý dům služeb na náměstí Voskovce a Wericha. Při diskusích o využití bývalé budovy radnice pak zastupitelé odmítli nabídku velkého obchodního řetězce, který chtěl vilu odkoupit a postavit na jejím místě prodejnu. Místo toho v domě vznikla nejprve služebna městské policie a letos i nové prostory pro školu.