Velká omezení pro obyvatele a řidiče v Úvalech. Vyplatí se vůbec rekonstrukce náměstí?

Radnice už zrekonstruovaná je
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podobnou otázku si bezesporu klade většina úvalských obyvatel. Pravdou ale je, že tamní náměstí určitě není reprezentantivní a zásah stavebních pracovníků nutně potřebuje. Jak to ale bude s parkováním a pohybem obyvatel?

Opravdu velká akce odstartuje v Úvalech již tento týden. Rozjede se totiž velkolepá rekonstrukce tamního náměstí Arnošta z Pardubic a také ulic Podhájí a Husova. Podobně složitý projekt město nezažilo už opravdu dlouho a přípravy byly dost komplikované.

Stavba bude rozdělena do tří etap

A vše potrvá až do konce října příštího roku. "První etapa zahrnuje spodní část náměstí, druhá vrchní část, třetí pak Husovu ulici a také prostor před školou," popsal v krátkosti harmonogram Petr Matura z úvalské radnice, který se ve městě stará o investice.

Stavební práce bude realizovat společnost SATES ČECHY s.r.o.

Práce na první etapě odstartují formou odfrézování dolní části náměstí, následně se také bude vystavovat a opravovat inženýrská síť, kterou je myšlena dešťová kanalizace, veřejné osvětlení a také optická síť. V rámci tohoto úseku bude také připravena podkladní vrstva a dláždění proběhne nakonec takovým způsobem, aby staveništní technika zamezila poničení nově položené dlažby.

Omezený vjezd na náměstí

Pokud bude mít někdo zájem během stavebních prací vjet na staveniště, tudíž na náměstí, musí disponovat speciálním povolením, které vydává město Úvaly (vjezdové karty). "Součástí tohoto vydání bude také fakt, že vjezd bude na vlastní nebezpečí a bude nutno respektovat pokyny pracovníků stavby," vysvětlil Matura podmínky.

Parkování vozidel s vydanými vjezdovými kartami bude možné pouze na speciálně vytvořemých místech a nebo na vlastním pozemku.

Veřejnosti bude parkování zajištěno

Situované bude v prostoru před pekárnou, a to formou K+R (vysaď a jeď), dále pak také před drogerií, a to stejnou formou, a též v prostoru před hotelem Sokol na vydané povolenky, kde budou vyhrazena i místa pro zásobování. Průchod chodců pak bude zajištěn v zabezpečených koridorech.

Povolenky budou vydávány především pro zásobování, majitelům nemovitostí, rezidentům a provozovatelům služeb v oblasti staveniště a Bendlovy stezky. Karty se začaly vydávat 27. 9. od 13:00, a to na adrese Pražská 276.

"Rekonstruční práce znamenají velké omezení pro obyvatele a návštěvníky centra města, budeme ale dělat vše pro to, abychom zajistili co nejrychlejší průběh stavby. Pevně věříme, že všem tato omezení vynahradí nový vzhled centra města," dodal Petr Matura.

Samozřejmě je otázkou, zda stavbu nebude narušovat počasí a nebo případné komplikace, které se často během jednotlivých projektů objeví. To se pak vše prodlužuje, nicméně je vysoce pravděpodobné, že letos bude nové náměstí připraveno.