Mezinárodní den zvířat je právě dnes. František z Assisi by měl radost

František z Assisi zvířata chránil před zlým zacházením ze strany lidí. Některé další fotky jen pro silné povahy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Víte, že i zvířátka mají svůj svátek? Vychází právě na dnešní den, tedy 4. října, a v podstatě také oslavuje narození Františka z Assisi, který se němým tvářím věnoval v době nemoci i zdraví. Zapojit do pomoci se však můžete i vy.

V některých kalendářích, které se věnují všem možným svátkům, najdeme 4. říjen jako den zvířat, jinde je uvedený jako den ochrany zvířat. Ale je to jedno a totéž. V podstatě má tento významný den v kalendáři poukázat na to, že některé němé tváře se bohužel kvůli nám, lidem, nemají zrovna nejlépe.

Proto se některé akce pořádané k tomuto dni věnují týrání zvířat v laboratorních podmínkách nebo v péči člověka, jenž pro ně zrovna nepřipravil nejideálnější podmínky.

Mezinárodní den zvířat je v den narození svatého Františka z Assisi, který se po celý život věnoval opuštěným a nemocným zvířatům.

Odešel do lesa a kázal lesní zvěři

František z Assisi (vlastním jménem Giovanni Battista Bernardone), zvaný někdy též sv. František Serafinský, byl mnich, zakladatel žebravého řádu františkánů a mystik. Je známý vedením jednoduchého a přísně asketického života a jako první, u koho se objevila stigmata (Kristovy rány). V mládí se František nijak nevymykal ze společnosti bohatých mladíků, kteří by se dnes označili za zlatou mládež.

Stejně jako ostatní miloval truvérské písně a hodlal se stát udatným rytířem. Daleko od pravdy nejsou ani zmínky o jeho bezstarostnosti a marnotratnosti. Aby svou touhu uskutečnil, zúčastnil se František v roce 1201 výpravy proti Perugii. Assisi však bylo poraženo a František strávil celý rok v zajetí, než byl dojednán mír a zajatci propuštěni. V zajetí trpěl vážnou chorobou.

Bůh mu sdělil, že jeho posláním bude chudoba

V průběhu vojenského tažení a nemoci měl František četné sny a vidění, ve kterých mu Bůh sdělil, že jeho posláním bude chudoba a služba Ježíši Kristu. V mladickém nadšení se rozhodl vykonat pouť do Říma. Tam jej však čekalo obrovské zklamání nad bohatstvím církve a chudobou lidí.

Zahodil peníze, vyměnil si oděv s nejbližším žebrákem a žebral u vchodu do baziliky. Po této příhodě putoval po kraji, pomáhal chudým, rozdával svůj majetek, až otci došla trpělivost a vydědil ho. František hlásal a prosazoval absolutní chudobu a to nebylo ani v jeho době nikterak populární a lidé se na jeho kázání nehrnuli.

Svatý František se narodil v Assisi, asi 25 kilometrů východně od Perugie, dnešního hlavního města stejnojmenné provincie v oblasti Umbria.

Odtud pochází legenda, že když nenalezl posluchače mezi lidmi, odešel do lesa a kázal lesní zvěři, která mu pozorně naslouchala. Je však známo, že František měl ke zvířatům neobyčejně kladný vztah a ochraňoval je před zlým zacházením ze strany surových lidí. Zvířata označoval za své bratry a sestry, věřil dokonce, že všechna zvířata oslavují svého Stvořitele a vzdávají mu chválu, například ptáci svým zpěvem. Proto je také pokládán za patrona zvířat i ochránců přírody, což roku 1979 potvrdil papež Jan Pavel II. Známá je i legenda, podle níž svatý František svým kázáním napravil zlého vlka, který v okolí Assisi terorizoval pastýře a jejich stáda.

Oslavte svátek zvířat ve stanici přírodovědců

Pokud si chcete připomenout odkaz Františka z Assisi, můžete ve středu 4. října od 14 hodin společně oslavit svátek všech zvířat ve Stanici přírodovědců Vinohrady v Praze 2. Akce je vhodná pro rodiny s dětmi, jednotlivce i školní družiny. Vítáni jsou také zájemci o adopci zvířat z tamní minizoo, na kterou se mohou přihlásit přímo tam. Pro děti budou připraveny zvířecí kvízy, zábavnou formou se dozvědí spoustu nových informací z živočišné říše a podívají se na naše zvířátka v minizoo. Na památku si děti odnesou vlastnoručně vyrobené zvířátko.

V regionu také můžete pomoci zvířátkům, a to zrovna takovým, která péči člověka potřebují. Ve stanici Ochrany fauny v Hrachově na Příbramsku totiž odchovávají zvířata, která byla zraněna; pokud se podaří je vyléčit, vrací je zpět do přírody.

Stanicí projdou ročně stovky zvířat

Návštěvou stanice a prakticky symbolickým vstupným pomůžete svěřencům k přežití. Nebo si můžete některé zvířátko adoptovat a věnovat peníze na jeho péči. Stanicí projdou ročně stovky tvorů, kteří potřebují lidskou péči. Pomáhat můžete i nákupem ptačích budek, krmítek nebo triček, pomůžete tím chodu stanice.

Rozsáhlý areál se nachází v obci Hrachov v malebné oblasti Středního Povltaví nedaleko Slapské přehrady. Jedná se o jedno z nejmodernějších zařízení na ochranu zvířat v České republice. Rekonstrukce byla provedena mezi lety 2010-2012 a zařízení zajišťuje péči o zraněné volně žijící živočichy z rozsáhlého území okresů Příbram, Benešov a Tábor.

Ročně se jedná až o 800 výjezdů pro zvířata, zejména ptáky a savce. Areál je plně vybaven nejen prostory pro chov a léčení zraněných zvířat, ale také pro veřejnost. Stanice nabízí expozici živočichů, přednáškové a výstavní prostory i interaktivní prvky pro děti.