V Pečkách protestují proti parkování. Chtějí zachovat zeleň

Lesopark v Pečkách se má revitalizovat, způsob se ale nelíbí obyvatelům. Ti nechtějí u parku parkoviště, kde ale v Pečkách jinde zaparkovat, když chcete na fotbal?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Ostře se postavili obyvatelé Peček proti kácení dřevin v městském parku, dokonce proti tomu sepsali i petici. Jak na to zareaguje radnice a bude nedostatek parkovacích míst řešit?

Někdy se holt záměry vedení obce a samotných obyvatel nestanou jednotnými a vznikne rozkol. K podobné situaci došlo v Pečkách, kde se lidem nelíbilo plošné kácení dřevin spojené s výstavbou nových parkovacích míst.

Radnice města na úkor dřevin nechtěla

Obecně z radnice vycházejí informace, že není v zájmu vedení města, aby se kácely dřeviny ve prospěch parkovacích míst, když je možno parkovat třeba v proluce u lékárny a následně ke sportovní hale nebo fotbalovému hřišti dojít těch pár desítek metrů pěšky.

Pečky jsou město, které leží asi 15 kilometrů severozápadně od Kolína. Žije tu přes 4 tisíce obyvatel. Součástí Peček je také sídlo Velké Chvalovice. 

Opravdu se ale uvažovalo o tom, že by u městkého parku pár míst pro parkování vzniklo, nikdy ale na úkor zeleně. Obecně by v tomto případě muselo dojít ke změne územního plánu a podle všeho by to nebylo ani tak jednoduché.

Otázkou je, jestli se radnice nechystá nakonec vymyslet jiný plán a skutečně parkovací místa nezajistit i přes nelibost obyvatel. Snažili jsme se na toto téma rozjet diskuzi s vedením města, ovšem ta mlží a ani přes četné urgence se nám od ní nepodařilo získat jakékoliv vyjádření, což je zarážející.

Lesopark jediným místem se zelení

Petice proti parkovišti obecně upozorňuje na fakt, že Pečky nejsou obklopené žádnými lesy a lesopark je tak vlastně jediným místem, kde je četně vysázena zeleň v celém městě. Navíc je to i pomyslná oáza klidu, kam si chodí lidé odpočinout, venčit psy nebo na procházky s dětmi.

"V Pečkách žiji již 20 let a nedovedu si představit, že by tu mělo být nějaké parkoviště. Chodím si sem odpočinout, přečíst knihu, nechci tu poslouchat parkující auta," popisuje Vladimír Svačina, jenž park velmi rád navštěvuje.

Parkoviště by tak do budoucna mohlo vzniknout právě v proluce u lékárny, kde již stejně mnozí návštěvníci sportovních klání parkují.

Nevole a petice byly reakcí na začínající revitalizaci

Město ale v tomto případě teprve zadalo projekční kanceláři své požadavky a teprve se čeká na výsledek celého jednání. Zaměřeny jsou tak pouze stromy a cesty, které aktuálně v parku jsou. Kácení tak probíhalo pouze v případě, že se jednalo o stromy se špatným zdravotním stavem.

Lesopark by se ale i také měnit měl a dokonce by měl přinést i nějaké pozitivní změny. "Mluví se především o sportovišti s venkovními posilovacími stroji, cyklistickém, případně bruslařském pruhu nebo místě na grilování," sdělil nám před časem místostarosta města Milan Paluska.

Složité financování

Pečky ještě před samotným startem revitalizace musí vyřešit to, z čeho vlastně změny zaplatí. Jen samotnáá projektová dokumentace je totiž velmi finančně náročnou záležitostí.

"Připravujeme podklady, abychom byli připraveni podat žádost o dotaci. Z vlastních finančních prostředků je tato akce pro Pečky prakticky nerealizovatelná. Současný stav parku přitom není dobrý a navíc se stále zhoršuje,” uvědomuje si problém Paluska.

Tak uvidíme, jak to nakonec celé dopadne. Zda vznikne parkoviště u lékárny a nebo ho radnice nakonec vměstná někam k lesoparku a zahrne ho do revitalizace, což by samozřejmě dávalo smysl nejen po finační stránce.