Obyvatelé Lysé mají obavy ze zavřené Jednoty na náměstí. Otevře se ještě, nebo skončí?

Jak to bude s Jednotou na náměstí? Pokračujte ve fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Právě Jednota je obchodem, kam chodili lysští obyvatelé pravidelně nakupovat. Ta už je bohužel delší dobu zavřena a její osud zdá se být ve hvězdách. Jak to v reálu vypadá a kdy je šance, že se opět otevře?

Na radnici města Lysá nad Labem se v poslední době velmi množí dotazy na stále stejné téma. Obyvatelé by se totiž rádi dozvěděli, kdy bude již několik měsíců zavřená Jednota na Husově náměstí opět otevřena. Ač je tento obchod obecně poměrně drahý, tak je ve městě stejně hodně využívaný.

"Ono těch možností u nás moc není a já to mám blízko, protože bydlím kousek od náměstí, takže budu ráda, když se otevře. Velké nákupy mně dělá syn, který za mnou jezdí pravidelně z Prahy, na malé nákupy jsem ale byla zvyklá chodit sem," popisuje svoji situaci Jindřiška Světlá na jedné z facebookových diskuzí a bezesporu není sama, kdo má podobný problém.

Na náměstí nefunguje, na sídlišti omezuje sortiment

Vypadá to, jako by se Jednota snažila pomalu, ale jistě z Lysé odkráčet a zavřít obě prodejny. Na náměstí totiž dlouhodobě nefunguje, na sídlišti se zase značně zužuje nabízený sortiment a k tomu všemu také omezuje pracovní doba.

Lysá nad Labem je město, kde žije 9 tisíc obyvatel a nachází se v okrese Nymburk. Leží v úrodné nížině při řece Labi. Historické jádro města bylo v roce 2003 prohlášeno za městskou památkovou zónu.

Lysské radnici se ale podařilo zjistit informace, které by mohly minimálně z části všechny příznivce Jednoty uklidnit. "Otevření prodejny v Lysé nad Labem na náměstí po rekonstrukci předpokládáme ve druhé polovině listopadu 2017. Neuvažujeme s ukončením činnosti na našich prodejnách v Lysé nad Labem," uvedla referentka vnějších vztahů města Jana Křížová informace, které získala od předsedy družstva JEDNOTA Vladimíra Procházky.

Základní sortiment prý nechybí

O tom, že ceny Jednoty ve srovnání s ostatními obchodními řetězci jsou neúměrně vysoké, asi není třeba informovat, to každý, kdo kdy do tohoto obchodu přišel, musel poznat na první pohled. Zarážející ale je, že na lysské prodejně na sídlišti čas od času chybí i základní potraviny, jako jsou třeba vejce.

Právě referentka Jana Křížová má zkušenosti se sídlištní prodejnou opravdu velké, nakupuje tu asi 30 let a také si všimla chybějícího sortimentu. Snažila se tak z předsedy družstva dostat vysvětlení, které ale moc optimismu nepřineslo.

"Naše prodejny jsou zaměřeny na prodej zboží denní potřeby s velkým důrazem na nabídku základních potravin, takže uvedené hodnocení je pravděpodobně subjektivní pohled, neboť z našeho vyhodnocení nevyplývá, že by na našich prodejnách chyběl základní sortiment," uvedl Procházka.

Každopádně jedno je jisté, Jednota na náměstí by měla být brzy znovu otevřena a to je určitě pro všechny obyvatele Lysé dobrá zpráva. K tomu všemu obchodní síť ani neuvažuje o konci podniku ve městě. Tak snad se do budoucna vylepší i sortiment a pracovní doba.