Kouřim chce vybudovat nové zdravotní středisko, kde budou všichni doktoři pohromadě

Kde nakonec středisko bude? Na náměstí, nebo u školy?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sice je to akce, která může být realitou až v řádu několika let, nicméně k tomu, aby to klaplo, se již v Kouřimi první kroky dělají. Momentálně už je rozhodnuto, kde by mělo středisko být. Jací doktoři vlastně ve městě chybí a jak moc je to nutné?

V každém městě se letos jako o největším projektu mluvilo o něčem jiném. V Kolíně se vše připravuje na velkolepou revitalizaci areálu chrámu sv. Bartoloměje, v Poděbradech se chystá Černá růže, v Nymburku se zase snaží pomoci kapli bojovat s korozí. V Kouřimi ale sní o něčem jiném.

Hodně se tam mluví už delší dobu o zdravotním středisku. Podobná budova totiž ve městě stále chybí. Vedení města o nedostatku ví a snaží se dělat první malé krůčky k tomu, aby se začalo plánovat a případně v budoucnu i vše realizovat.

Rozhodnuto je místo

Vedení města se rozhodovalo, kde vlastně takové středisko vyroste. V úvahu nejvíce přicházely varianty náměstí a nebo v okolí základní školy. "Nakonec zvítězila varianta v ulici Čs. armády, kde se nachází spousta bytů. Na náměstí se stavět nebude proto, že by po realizaci projektu parkovalo v této lokalitě moc aut," vysvětlila nám starostka města Zuzana Čiháková důvod, proč se nakonec o nápadu vše udělat v centru města upustilo.

Věděli jste, že... Kouřim leží asi 18 km západně od Kolína a má téměř 2 tisíce obyvatel a k tomu všemu obci patří i místní část Molitorov?

Pořád ale platí, že je celá fáze projektu na samotném začátku. "Určitě se nezačne stavět třeba za rok nebo tak nějak. Opravdu je vše na naprostém začátku. Pouze jsme si řekli, kde by to bylo nejlepší postavit, a rozšířili jsme tak rozvojový plán," doplňuje Čiháková a z jejích slov plyne, že si ještě Kouřimští na středisko nějaký ten rok počkají.

 

Ve městě chybí zubař

Záměr města je naprosto jasný, lékaře, kteří se nyní soustředí na více místech ve městě, dostat na místo jedno a to právě do budoucího zdravotního střediska. Ve městě je aktuálně dětská lékařka, praktičtí lékaři nebo gynekolog. "Nejvíce tu chybí určitě zubař, momentálně za ním musí lidé dojíždět, hlavně se soustřeďují do Kolína," vysvětluje Čiháková.

Co se děje jinde? Na nymburské chirurgii dostali nové televizory

Hned šest televizorů obohatilo v polovině října chirurgické oddělení nemocnice. Pacientům by tak měla případná hospitalizace rychleji utíkat. Dar v hodnotě 45 tisíc korun od společnosti Changhong Europe Electric s.r.o. navíc nemusí být zdaleka poslední. Zástupci společnosti totiž nastínili, že se budou snažit nemocnici pomáhat i v budoucnu.