Kutnohorské nádraží se pomalu proměňuje. Co kromě nové fasády ještě přibude?

Na kutnohorském nádraží probíhají stavební práce, čeho se týkají?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nádraží dlouhodobě viditelně skomíralo, což je na tak historicky bohaté město samozřejmě škoda. Momentálně ale na nádražní budově ve stanici Kutná Hora hlavní nádraží probíhají zušlechťovací práce. Kdy budou dokončeny a na co se mohou cestující těšit?

Kutnohorské hlavní nádraží je na pohled skutečně smutným místem jinak krásného středočeského města se spoustou památek a míst, které rozhodně stojí za to navštívit.

"Je to spíše ostuda, na fasádu nikdo nesáhl snad dvacet let, střecha je pokálená od holubů, představoval bych si pro Kutnou Horu a pro turisty, pro které je vlastně nádražní budova tím prvním, co po příjezdu spatří, něco úplně jiného," uvedl Michal Horký na jedné z facebookových diskuzí.

Oba revitalizační projekty odstartovaly v září a měly by být dokončeny do závěru letošního roku. Celkové náklady v Kutné Hoře - hlavní nádraží se pohybují okolo 5,5 milionu korun, v Kutné Hoře - město pak 8,5 milionu korun.

Fasáda prochází opravou

Vypadá to ale, že by se konečně v rámci kutnohorského nádraží mohly začít dít pozitivní změny. "V současné době opravujeme fasádu na hlavním nádraží, cestující budou mít k dispozici také nové toalety a nově upravený prostor pro čekání na vlak," sdělil nám Marek Illiaš a také uvedl, že by budova měla dostat nejen nová okna, ale i dveře a také dojde k úpravě prostoru před nádražím.

Revitalizací prochází také stanice Kutná Hora - město. I tady se opravuje fasáda a budova dokonce dostane podle informací ze SŽDC novou střechu, všechna okna a dveře. Proměnou má také projít prostor pro cestující včetně prostoru před nádražím.

Každopádně je dobře, že se na obou kutnohorských nádražích usilovně pracuje na tom, aby brzy měly lepší vzhled a lépe reprezentovaly jedno z nejvíce památkově bohatých měst u nás.

Z hlavního nádraží by měla vést linka do centra

Dostupnost pro turisty z hlavního kutnohorského nádraží je momentálně komplikovaná. Jedná se totiž o vzdálenost okolo 4 kilometrů. To by se ale mělo do budoucna vyřešit. Očekává se totiž posílení autobusových spojů do centra. Více se můžete dočíst v detailním článku na toto téma.