Češi milují sběr lesních plodů, nejaktivnější jsou v tom Středočeši

Nejoblíbenějšími lesními plody jsou borůvky. Čeho ale lidé nejvíce seberou?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Češi si loni odnesli z lesů plody za více než 5 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství o stavu lesního hospodářství. A víte, v kterém kraji jsou nejaktivnější sběrači - ve Středočeském.

Lidé za rok nasbírali v lese celkem 40 tisíc tun lesních plodin. Mezi ně se počítají pochopitelně houby, které v množství sebraných lesních plodů vedou. Podle statistiky, kterou si nechalo ministerstvo udělat od marketingové agentury Stem/Mark, bylo formou rozhovorů a dotazníků osloveno 1 008 lidí.

Češi nejvíce miluji houby a borůvky

Mezi nejoblíbenější, a tedy nejčastěji sbírané plody patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Houby podle průzkumu sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent a maliny a ostružiny okolo třiceti procent Čechů. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně. Je to dáno využitím plodů, ale také dostupností. Zatímco borůvky najdete skoro v každém lese, s brusinkami je to už horší.

Plocha lesních pozemků v České republice trvale roste. V roce 2016 se meziročně zvýšila o 1 458 hektarů na 2 669 850 hektarů. Částečně je to způsobeno převisem výměry nově zalesněných původně nelesních pozemků nad výměrou pozemků, které jsou z různých důvodů z lesa odnímány, částečně díky zpřesňujícím se údajům z katastru nemovitostí.

Hub houbaři nasbírali téměř 22 tun za zhruba 3,5 miliardy korun. Borůvek si lidé odnesli 7 200 tun v celkové hodnotě 850 milionů korun. Méně už bylo malin. Těch Češi sebrali podle statistiky 1 600 tun, což je asi polovina dlouhodobého průměru. Přitom hodnota nasbíraných lesních plodin byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, to je ale logické vzhledem k vzrůstajícím cenám.

Do lesa chodí Češi stále víc

Ze zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství vyplynulo, že Češi chodili loni do lesa více než v minulých letech, každý navštívil les zhruba pětadvacetkrát. Nejvyšší návštěvnost lesů je ve Středočeském kraji, kde je také sbíráno nadprůměrné množství lesních plodin na jednotku plochy oproti průměru v České republice. Je to samozřejmě dáno vlivem obyvatel Prahy.