Den válečných veteránů si připomínáme právě dnes. Jeho symbolem jsou vlčí máky

Uctění památky válečných obětí náleží k připomínce Dne válečných veteránů. Víte ale proč právě 11. listopadu vzpomínáme na oběti válečných konfliktů?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes u Národního památníku na Vítkově v Praze se od 11 hodin uskuteční slavnostní nástup u příležitosti Dne válečných veteránů. Víte ale vůbec, proč si připomínáme oběti válečných konfliktů právě v tento den? Proč je symbolem vlčí mák?

V rámci slavnostního ceremoniálu položí ministr obrany Martin Stropnický a zástupci Generálního štábu AČR a mimo jiné zástupci veteránských organizací věnce k uctění památky válečných obětí. Ve Slavnostní síni Národního památníku udělí ministr obrany deseti osobnostem Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně. Mezi vyznamenanými jsou příslušníci národního boje za osvobození, váleční veteráni, vojáci ve výslužbě a zástupci civilních i vojenských oborů a odborností.

První světová válka byl globální válečný konflikt probíhající od roku 1914 do roku 1918. První světová válka zasáhla Evropu, Afriku a Asii a probíhala ve světových oceánech. Na počátku války stál úspěšný atentát na arcivévodu a následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu. Měsíc po atentátu, 28. července, vyhlásilo Rakousko-Uhersko odvetnou válku Srbsku. Na základě předchozích smluv následovala řetězová reakce ostatních států a během jednoho měsíce se ve válečném konfliktu ocitla většina Evropy.

Křest knihy Ten druhý život

Součástí slavnostního setkání bude také křest knihy Ten druhý život, která obsahuje fotografie z vojenských misí a činnosti útvarů AČR, dále obsahuje emotivní a autentické příběhy novodobých válečných veteránů, informace o historii misí AČR, seznamuje s vybavením armády a některými odbornostmi vojáků z povolání.

Že připadá na 11. listopadu Den válečných veteránů, ví asi každý. Proč ale právě toto datum se stalo významným světovým dnem? Historie sahá až k 1. světové válce, kdy 11. listopadu 1918 v 11.01 hodin podepsal maršál Foche v železničním vagónu v Compiégne na řece Marně příměří s poraženým Německem císaře Viléma.

Den, kdy skončila první světová válka

Tímto příměřím bylo v konečném důsledku rozhodnuto o ukončení 1. světové války – největší a nejstrašnější války, jakou kdy lidstvo poznalo. Toto datum se stalo, na paměť obětem války, v demokratických zemích Evropy, v USA a Kanadě Dnem veteránů.

Francie iniciovala tento den jako Den padlých nebo Den příměří již v roce 1919. Během krátké doby se pak vzpomínka na padlé rozšířila i v Severní Americe jako Den vzpomínek či Den veteránů. Jedenáctý listopad byl vyhlášen Dnem válečných veteránů a například v Kanadě uctívají tento den jako Remembrance Day na počest vojáků padlých v obou světových válkách. Jako vzpomínku si lidé toho dne dávají do klopy papírový květ máku.

V Česku se poprvé oslavil významný den v roce 2001

V novodobé České republice je datum 11. listopadu jako Den veteránů připomínající oběti válečných konfliktů poprvé vzpomenuto v roce 2001. Hlavní pietní akt se tehdy uskutečnil v Národním památníku v Praze na Vítkově a stejně tak v celé České republice si občané a vojáci připomněli české oběti válečných konfliktů.

Den veteránů je pro nás příležitostí veřejně si připomenout československé vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách, ohraničených léty 1914 až 1918 a 1939 až 1945, nezištně a bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti, za obnovení státní suverenity.

Legionáři vytvořili základ armády Československé republiky

Vznik Československé republiky v roce 1918 byl podmíněn nejen politickými jednáními, ale byl také výsledkem bitev legionářů československé dobrovolnické armády u Arrasu v květnu 1915, téměř už legendární bitvy u Zborova, která se odehrála o dva roky později, těžkých bojů u francouzské Terrony a Vouziers a dalšími boji československých legionářů na italské frontě. Celá téměř stotisícová armáda čs. legionářů přispěla k ukončení první světové války a tato elita národa pak zákonitě vytvořila základ armády první Československé republiky.

Mnozí z nich o dvacet let později nedobrovolně opouštěli svou rodnou zemi, aby za jejími hranicemi v Polsku, Francii, na Blízkém východě, ve Velké Británii, na území bývalého Sovětského svazu, v severní Africe, ale i v jiných částech světa bojovali proti armádám nacistického Německa, fašistické Itálie a jejich spojenců. Více než 10 000 vojáků položilo svůj život za svobodné Československo.

V tento den si připomínáme oběti válek bez rozdílu národností, náboženství a vzpomínáme rovněž na 144 000 vojáků Rudé armády, 55 000 příslušníků rumunské armády a 350 vojáků americké osvobozující armády.

Symbolem je vlčí mák

Květ vlčího máku je neodmyslitelným symbolem oslav Dne válečných veteránů. Proč právě vlčí mák? Každého jedenáctého dne jedenáctého měsíce v roce přesně v jedenáct hodin se ve Velké Británii na dvě minuty zastaví život. 

Tento zvyk trvá již od roku 1919 jako symbol uctění památky padlých v den podpisu příměří na konci první světové války. K tradici dvouminutového ticha se v roce 1921 přidal symbol rudého vlčího máku a podnět dala právě založená Britská legie, jež pomáhá všem bývalým vojákům, kteří se zúčastnili válečných konfliktů.

Tradice se autor nedožil

O symboliku vlčího máku se nevědomky zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Ačkoliv byl vojenským chirurgem, na útrapy a bolest raněných vojáků si nemohl zvyknout. Svoji bolest mírnil psaním básní. Zvláště se ho dotkla smrt přítele a bývalého žáka poručíka Alexise Helmera.

Očitý svědek seržant Cyril Allison popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej však zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.