Zásah uvnitř vodní elektrárny i v jeskyni. Hasiči si pořádně mákli

Hasiči a jeskyně. Poněkud podivná kombinace, přesto možná. Hasiči si totiž se speleology udělali společné cvičení v podzemí
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Kdo je připraven, není zakočen. Toho se drží nejen hasiči, ale všechny složky záchránařů. Ty si v posledních dnech vyzkoušely všechny možné simulace, kdyby jich bylo potřeba. Před několika dny se stalo námětem pro hasiče, policii a další složky Integrovaného záchranného systému hledání nezletilého účastníka exkurze a zraněného kolegy v nitru vodních elektráren na Vltavské kaskádě na Slapech a ve Štěchovicích. Naposledy se hasiči dokonce seznámili s prostředím jeskyní.

Podobných cvičení v elektrárnách se pořádá každoročně v České republice kolem dvacítky. Jejich smyslem je být připraven na případný ostrý zásah v podobných zařízeních.

Z poněkud jiného soudku bylo cvičení v lokalitě Lom Chlum u Srbska v jeskynním systému v Netopýří jeskyni. Do cvičení se zapojili hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Beroun a Speleologické záchranné služby.

Lom na Chlumu se nachází v Chráněné krajinné oblasti Český kras v Národní přírodní rezervaci Karlštejn. V lomu  je několik jeskyní. Nejvýznamnější z nich je  Netopýří jeskyně, kvůli ochraně netopýrů a jejich  zimovišť jsou jeskyně uzavřeny. Jedná se především o netopýra velkého a vrápence malého.

Vyzkoušeli si i spojení vysílačkami

"Námětem byla záchrana osob z podzemí. Cvičení mělo za cíl maximálně simulovat reálné podmínky při podobné nehodě, prověřit materiální a odbornou připravenost a součinnost jednotlivých složek. Během poměrně náročného šestihodinového cvičení byly nasazeny všechny dostupné prostředky a technika a současně procvičeny konkrétní záchranné činnosti. Z důvodu déletrvajícího nasazení bylo vytvořeno týlové zázemí a zajištěno spojení s podzemím pomocí speciálního vysílacího systému Nikola," upřesnil Pavel Šimek, velitel stanice HZS Beroun.

Jeskyňáři simulovali zraněné osoby

Cvičení se zúčastnilo celkem 28 záchranářů, z nichž většina byla nasazena přímo v podzemí. Členové místní základní organizace České speleologické společnosti reálně simulovali zraněné osoby a spolupracovali na rozehře cvičení.

Pro speleology bylo cvičení v prostředí, které je jim blízké, ale pro hasiče to bylo něco nového. Přeci jen jsou zvyklí zasahovat v jiném prostředí, i když také v extrémních podmínkách.