Kolín získal Kmochův dům. Je libo nové kavárny, nebo spíše výstavní prostor?

Kmochův dům už je ve vlastnictví města, jaké s ním má plány?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Nebyla to snadná mise, ale její konec už má Kolín za sebou. Podařilo se mu totiž získat od státu atraktivní a perspektivní Kmochův dům. S čím je vlastně tato stavba spojena a jaké by mohla do budoucna plnit účely?

Kmochův dům, stavba, kde žil a působil jeden z vůbec nejvýznamnějších kolínských občanů František Kmoch. Nemovitost se navíc nachází v atraktivní Kutnohorské ulici, a to přímo naproti služebně městské policie.

Městu se ho podařilo získat od státu za velmi příznivých podmínek. "Získali jsme ho za 3 miliony korun od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kdy platba je rozložena do 10 splátek na 10 let bez navýšení a také bez inflační doložky," vysvětluje výhodnost nákupu kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Naposledy tu sídlila školní inspekce

Lidé navíc vzpomínají, že tu před řadou let také chodili do školky, poslední využití budovy ale bylo ve formě školní inspekce. Nyní je ale již léta nepoužívaný a velmi zanedbaný, což je také patrné ze snímků, které můžete vidět v naší fotogalerii.

František Kmoch byl český dirigent a skladatel dechové hudby. Od roku 1961 organizuje město Kolín každoroční festival dechových orchestrů Kmochův Kolín, na něj pravidelně přijíždějí nejlepší dechové orchestry z celé Evropy. V Kolíně mu byl na stejnojmeném ostrově vztyčen pomník.

"Dům není v technicky dobrém stavu, proto jsme zadali projekt na obnovu fasády, střechy a výměnu oken, na ten chceme žádat o dotaci," doplňuje Kašpar. Ten upozorňuje, že si je vědom cennosti domu a že se jedná o vážně míněné kroky, přičemž vše začalo ziskem nemovitosti do vlastnictví města. Též ujišťuje, že dům rozhodně nenechají v současném stavu a podotýká, že si zaslouží kompletní rekonstrukci, stejně jako František Kmoch důstojné připomenutí.

Kavárna nebo dům fotografie?

Nejen, že nyní město pracuje na projektu výměny oken, střechy, fasády, kultivace zahrady, ale také přemýšlí o efektivním účelu, který by mohl dům v budoucnu plnit. "Kvůli vnitřnímu využití jsme cca před rokem poptali mnoho kolínských spolků, škol, zájmových organizací, samozřejmě Městskou hudbu F. Kmocha, kdy máme mnoho návrhů pro vnitřní využití," vysvětluje Kašpar.

Nápadů se již vyrojilo více, místostarosta podotýká, že by se mohlo jednat o příjemnou kavárnu, dům fotografie a nebo také výstavní prostory. Konkrétnost se tvoří, ale primárně má zůstat spojení s Františkem Kmochem. Samotný účel je ale nyní samozřejmě druhořadý, primární je ho nyní opět probudit k životu. "Nebude to hned, ani za pár měsíců, ale v horizontu pěti let určitě," dodává Kašpar.