Vánoční kapr podraží. Zákazník zkouší nové druhy, na odbyt jdou i líni

Kolik zaplatíme za vánočního kapra? Rybníkáři hrozí zdražením, ale jde o pár korun za kilogram
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Už se těšíte na štědrovečerního kapra se salátem? Podle některých rybářů bude tato ryba dražší. O Vánocích to však nebude jen o tradicích. Stále více lidí volí například lína, štiku a další. Za kolik tedy letos nakoupíme nejen kapra, ale i jinou rybu?

Letošní horké léto s nedostatkem vody tradiční vánoční pochoutku z českých vod zdražilo. Produkce ryby prostě byla vzhledem k počasí složitější. Ale není to nijak dramatické.

Ceny nejsou nijak dramatické

Někde dokonce rybáři ani ceny nezvedli oproti loňsku. Dá se zhruba předpokládat, že za kapra tedy zaplatíte v průměru 80 až 100 korun. Ještě je rozdíl, zda chcete kapra I. třídy, což je ryba do 2,5 kilogramu hmotnosti. Ten vyjde někde i na 80 korun. Za výběrovou rybu, to je kapr nad 2,5 kilogramu, dáme něco málo přes 90 až 100 korun.

Rybářské podniky, které zdražily, tak zhruba přidaly 5 korun na kilogramu, což asi nikoho od tradičního pokrmu neodradí. Cena ryby se ale prakticky po sedm let nazpátek nezvýšila. A to si vezměte, co vše za tu dobu platíme více.

Rybníky měly málo vody

Jak bylo výše uvedeno, rybníky kvůli suchu měly málo vody, což snižuje produkci. Někde rybníkáři hlásí, že vodní nádrže byly napuštěny jen třeba z poloviny. Mírně vyšší cena podle nich určitě zákazníky neodradí. Důvody jsou dva. Za prvé to není takový nárůst ceny a za druhé Češi nejsou nijak vášnivými konzumenty rybího masa a nákup jedné ryby na Vánoce tak nikoho tolik nebude bolet.

Rybárna Sokolovská v Praze:

Ryba živá: cena za 1 kg
Kapr obecný I. třída 89,00 Kč
Kapr obecný výběr nad 2,5 kg 96,00 Kč

Amur bílý 120,00 Kč

Candát obecný 550,00 Kč
Pstruh duhový 185,00 Kč    
Lín obecný 190,00 Kč

Štika obecná 390,00 Kč Sumec velký 320 Kč

Spotřeba ryb u nás je nízká

Ve světě v průměru každý obyvatel spořádá ročně asi 16 kilogramů ryb. Evropan průměrně 11 kilogramů rybího masa a Čech jen méně jak 6 kilogramů. Zajímavý je fakt, že Češi dávají přednost mořským rybám a těch sladkovodních spotřebují jenom asi 1,5 kilogramu ročně.

Lín se stal oblíbeným druhem

Zajímavý je i posun v chutích nebo spíše v tom, co český zákazník při výběru ryb preferuje. Vedle kapra stále častěji zákazníci kupují amura a poslední dobou vzrůstá obliba lína. To potvrzuje i Pavel Zemek, sádecký z podniku Rybářství Lnáře. "O líny je docela zájem. Lidé zjistili, že má lín vynikající chuť, a tak je kupují třeba do rybí polévky. Německý zákazník zase kupuje lína namísto dražšího pstruha. Jen má více kostí," řekl Pavel Zemek.

Rybářství, které provozuje v regionu sádky, dokonce nechalo letos ceny na loňské úrovni. Takže v Rožmitále pořídíte kapra I. třídu za 70 korun, kapra výběrového za 80 korun. Lín vyjde na 90 korun za kilogram, tolstolobik je za 30 korun kilogram a za kilogram živé váhy amura dáte 90 korun.

V oblibě jsou dravé ryby

Zákazníci chtějí také podle rybářů docela často dravce, tedy štiku, candáta a sumce. "Zatím je máme na sádkách, ale je to všeobecně nedostatkové zboží. Letos se nám docela zadařilo a dravců máme více, ale poptávku to neuspokojí. Zákazník všeobecně zkouší různé druhy ryb," dodal sádecký Zemek. Podle rybáře je také stále větší zájem o vnitřnosti z ryb na polévku. Mnoho zákazníků si totiž nechá za zhruba 15 korun rybu rovnou na místě vykuchat. Zbývá pak spíše jen hlava, ale mlíčí či jikry jsou prostě nedostatkovým zbožím.

Je pochopitelné, že vás v každém případě vyjde ryba levněji, pokud ji koupíte na sádkách než na trhu ve městě nebo potom u prodejců z kádí v ulici. Oni je totiž většinou nejdříve musí koupit od rybářů na sádkách.

A za kolik tedy pořídíte na sádkách dravou rybu? Candát vás vyjde na 300 korun za kilo, štika na 200 a pak si lidé často kupují na Vánoce i pstruhy duhové, kteří tady vyjdou na 130 korun. To je pořád super cena. V Praze koupíte živého candáta i za více jak 500 korun za kilo a štiku za 390 korun.

Klíčová slova:
trh