Investor záměrně mlží? Rekultivace motolské skládky je prý jen trik, jde o miliardy

O tom, že je zásah co nejdříve potřeba, nemůže být sporu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Magistrát by neměl vydat souhlasné stanovisko posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro záměr rekultivace pozemků v oblasti motolské skládky v Praze. Vyplývá to z odborného posudku zpracovaného firmou EKOLA group. Proč, co tak najednou? Ve vzduchu se totiž vznáší podezření, že investor by nemusel práci odvést tak, jak by dostal zadáno. Přitom nejde o žádné drobné.

Podle posudku totiž investor, kterým je firma P-V rekultivace, záměr rekultivace skládky dostatečně nepopsal a nezdůvodnil. S plánem nesouhlasí ani radnice Prahy 5, podle které jde o zřízení další skládky stavebního odpadu, maskované jako rekultivace.

Přeloženo do běžné mluvy to znamená, že investor něco slíbí, ale pak si "pojede" podle svého a místo toho, aby nepořádek zmizel, může se v Motole kupit další. Veřejnost může nyní měsíc podávat k posudku připomínky. Rozhodnutí pak bude na magistrátu.

Jde o miliardu a půl

Pozemky o rozloze zhruba deseti hektarů přiléhají ke skládce, kterou v lokalitě provozovala společnost EkoMotol CZ. Ta ji měla od roku 2004 pronajatou od Prahy 5, od roku 2006 firma radnici platila za nájem pouze 100 korun ročně. V roce 2014 firma dostala výpověď. Radnice nyní řeší, co s oblastí dál, rekultivace skládky podle odhadů může vyjít až na 1,5 miliardy korun. "Zadali jsme studii proveditelnosti a nyní řešíme další postup. Jedná se o prioritu a jasno by mělo být v nejbližší době," řekl mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Podle radnice Prahy 5 v předloženém záměru fakticky jde o vytvoření další skládky stavebního odpadu a jejího provozování po dobu osmi let. Tak dlouho mají podle projektu trvat stavební práce. Investorem je firma P-V rekultivace, jejímž jednatelem je Martin Voráček. Ten v minulosti jednal i za společnost EkoMotol CZ, provozující motolskou skládku. Náhodička, že?

Magistrát je proti

Investor v roce 2014 poslal projekt rekultivace do procesu EIA. Pražský magistrát, který plán řeší, nechal podle zákona zpracovat nezávislý odborný posudek. Ten projekt nedoporučil ke schválení. "V dokumentaci EIA není jasně a jednoznačně deklarována podstata záměru," píše se v posudku.

Na základě informací uvedeních v dokumentaci se podle něj nedá vyloučit, že reálným záměrem firmy je skutečně vybudovat skládku stavebních odpadů, a ne oblast rekultivovat, jak deklaruje. Navíc podle závěrů posudku investor neprokázal ani to, že se na pozemcích v minulosti nacházela skládka, a je proto nutná jejich rekultivace.